ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση του αστυνομικού αυταρχισμού

Σκουρλέτης: Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση του αστυνομικού αυταρχισμού
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η αντίληψη του αυταρχισμού και της καταστολής εκ μέρους της Αστυνομίας ενθαρρύνθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η οποία έχει βαρύτατες ευθύνες για την αποθράσυνση ορισμένων, συγκεκριμένων, κύκλων στην Αστυνομίας, που υιοθετούν ανάλογες συμπεριφορές». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Αυτά που έχουν να κάνουν με μια αναγκαία, διαχρονική εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων έτσι ώστε να υπάρχει, τελικά, ένας ανθρωποκεντρικός ρόλος της Αστυνομίας, - όσο κι αν είναι αντιφατικό αυτό, - διότι ορισμένοι από αυτούς, όχι οι περισσότεροι, έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Το γνωρίζουμε αυτό. Υπάρχει και το θέμα της στάσης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, η οποία διαμορφώνει ένα κλίμα. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες το τελευταίο διάστημα, της διακυβέρνησης από τη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Πρόσθεσε δε: «Έχει υπάρξει μια σειρά γεγονότων που δείχνουν ότι υπάρχει μια αποθράσυνση ορισμένων συγκεκριμένων κύκλων της Αστυνομίας, δεν αφορά τους περισσότερους, αλλά σε μάχιμες, σε πρώτης γραμμής υπηρεσίες, οι οποίοι εμφανίζουν ένα πρόσωπο, μία συμπεριφορά στη βάση μιας αντίληψης αυταρχισμού, καταστολής».

Αναφερόμενος στο περιστατικό της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Δεν μπορεί να εξελίσσεται όλη αυτή η υπόθεση, να έχουμε ψευδή Δελτία Τύπου, στοιχεία τα οποία αλλάζουν, στην αρχή να μιλούν για τραυματισμένους αστυνομικούς και μετά να μαθαίνουμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμένοι, να μαθαίνουμε ότι τα παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο είχαν όπλα και τελικά να μαθαίνουμε ότι δεν είχαν όπλα. (…) Δεν μπορεί ο υπουργός να πηγαίνει και να δηλώνει την αλληλεγγύη του σε κάποιους που η Δικαιοσύνη ελέγχει για το τι έχουν κάνει».

«Την προηγούμενη χρονιά είχαμε απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών κατά νέων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν την βόλτα τους σε πλατείες. Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν η κορυφαία. Και υπήρξε ένα ολόκληρο κίνημα νεανικό, αυθόρμητο, ενάντια στην καταστολή και στον αυταρχισμό που ανάγκασε σε μία αναδίπλωση. Πρέπει να προσεγγίσουμε ξανά το πώς θέλουμε τον αστυνομικό. Θέλουμε ένα "μπουλντόγκ" ή να παίζει τον ρόλο του; Είναι ένας δύσκολος ρόλος. Θέλουμε να καλλιεργούμε τη συνείδηση στον αστυνομικό ότι τον μισεί η κοινωνία για να μισεί κι αυτός την κοινωνία;», διερωτήθηκε επίσης ο ίδιος.

«Δυστυχώς, η επιλογή να προσληφθούν οι τέσσερις χιλιάδες ειδικοί φρουροί, πέρα από το προβλεπόμενο σύστημα πρόσληψης στην Αστυνομία, μέσα από εξετάσεις, οδηγεί σε μιας ποιότητας δυναμικό που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα».

«Κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθεί η ομάδα ΔΡΑΣΗ, πρώην ΔΕΛΤΑ, που το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται σε διαδηλωτές με τα μικρά δίκυκλα. Γι’ αυτό εμείς την είχαμε καταργήσει».

Για την αρνητική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε, εξάλλου, την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας Covid 19, λέγοντας: «Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και η κατάσταση της χώρας σε σχέση με πέρυσι είναι χειρότερη. Και είναι χειρότερη και σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και σε ό,τι αφορά τις απώλειες ζωές ανά εκατομμύριο».

«Η κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, να επιλέξει εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις γεωγραφικές περιοχές που εμφανίζουν μειωμένο εμβολιασμό και να δει, σε συνεννόηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως θα συνδράμουν όλοι σε μια εκστρατεία πειθούς. Βλέπουμε μια απάθεια, βλέπουμε μια αντιφατικότητα, η οποία δυστυχώς στοιχίζει. Και μια προσπάθεια όλα να συγκαλυφθούν, μέσα από μια θηριώδη επικοινωνιακή στρατηγική που, όμως, χάνει την ουσία των προβλημάτων», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ