ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μηταράκη-Σοϊλού: Ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για το μεταναστευτικό

Συνάντηση Μηταράκη-Σοϊλού: Ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για το μεταναστευτικό
(φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ

Η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας Αθήνας - Αγκυρας, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, στην 'Αγκυρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μηταράκης αναφέρει ότι τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν, «καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την περιφερειακή συνεργασία» και οι δύο υπουργοί είχαν «κοινή αντίληψη για τους κινδύνους της μεταναστευτικής κρίσης».

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, σε συνέχεια της συνομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν», επισημαίνει ο κ. Μηταράκης και προσθέτει:

«Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

»Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν. Επαφίεται στην Τουρκία να δείξει και αυτή καλή θέληση στη συνεργασία με τη χώρα μας».

Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα που προέκυψε πριν από λίγα 24ωρα με το θρίλερ που αφορούσε 400 μετανάστες που επέβαιναν υπό απελπιστικές συνθήκες σε φορτηγό πλοίο, τουρκικής σημαίας, το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, δεν μπορεί να αποκλειστεί να τέθηκε από τον κ. Μηταράκη στον κ. Σοϊλού.

Ειδικά, καθώς η Αθήνα κατηγόρησε την Άγκυρα ότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκίας αρνήθηκε να δεχθεί να επιστρέψει σε λιμάνι της το φορτηγό πλοίο και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι η Άγκυρα «για μία ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

«Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης, που ξεκίνησε από το Λιμενικό Σώμα το πρωί της Παρασκευής, το φορτηγό πλοίο ρυμουλκήθηκε συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού, προκειμένου να οδηγηθεί σε ασφαλές λιμάνι στο νησί της Κω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ