ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σύσκεψη για την αυστηροποίηση των ελέγχων στο Μαξίμου

Κορωνοϊός: Σύσκεψη για την αυστηροποίηση των ελέγχων στο Μαξίμου
Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, σχετικά με το συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ενόψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκης, και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα, που θα αφορούν όλη την επικράτεια αλλά θα επικεντρώνονται στον πληθυσμό που δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους είτε στο Δημόσιο, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα, με δύο εργαστηριακά τεστ (rapid test ή PCR) την εβδομάδα με δικό τους κόστος.

Επίσης, θα είναι πλέον αναγκαίο αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, μεικτούς χώρους εστίασης (εξωτερικοί χώροι). Διευκρινίζεται ότι πλέον απαιτείται rapid test και για τους εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Εξαιρείται μόνο η πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι), φαρμακεία και εκκλησίες.

Παράλληλα, απευθύνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Πότε θα γίνονται τα τεστ

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας (όπως π.χ. γίνεται στα σχολεία όπου οι ανεμβολιαστοι πρέπει να επιδείξουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή αρνητικό self test 24ώρου) ή δύο φορές την εβδομάδα ανεξαρτήτως ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικού τεστ, το μεν rapid test είχε διάρκεια ισχύος 48 ώρες το δε PCR test 72 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των νέων μέτρων αναμένεται να διευκρινιστούν στην Κοινή Υπουργική Αποφάση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί πιθανότατα την Παρασκευή.

Αυστηροί έλεγχοι και αυστηροποίηση ποινών

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Ειδικότερα, για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.

Μίλησε για επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται με διαδραστικό τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ