ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον Μητσοτάκη για τις δεσμεύσεις στη Γλασκώβη

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον Μητσοτάκη για τις δεσμεύσεις στη Γλασκώβη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα τους «πράσινους στόχους», για τους οποίους δεσμεύθηκε στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη, κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί τον Κυριακή Μητσοτάκη να απαντήσει «πως θα πληρωθεί και ποιοι θα το πληρώσουν το γιγάντιο κόστος των δεσμεύσεων» που ανέλαβε.

«Την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διεθνούς συνόδου COP26 για την αποσόβηση της κλιματικής καταστροφής, ο πρωθυπουργός δέσμευσε τη χώρα σε μια σειρά αξιοθαύμαστους στόχους. Όπως έχει μάθει να κάνει στην Ελλάδα, παρουσίασε στη Γλασκόβη μια Ελλάδα που υπάρχει μόνο σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν – μια Ελλάδα που "πετάει" και σε αυτόν τον τομέα, έτοιμη να κάνει γιγάντιες πράσινες επενδύσεις έως το 2030», αναφέρει και ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Με ποιο δικαίωμα δέσμευσε τη χώρα σε ένα κόστος-βουνό χωρίς καμία πρότερη κοστολόγηση ή νομιμοποίηση από τη Βουλή των Ελλήνων;
  2. Συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος το κόστος αυτών των, κατά τα άλλα σωστών, στόχων να μην πέσει να πλακώσει τις ήδη χρεοκοπημένες λαϊκές μάζες είναι ένας μεγάλος Προοδευτικός Πράσινος Φόρος τα έσοδα του οποίου θα επιστρέφονται εξ ολοκλήρου στις λαϊκές τάξεις;
  3. Θα εντάξει η κυβέρνηση έναν τέτοιον Προοδευτικό Πράσινο Φόρο στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επόμενου μήνα;

«Μακάρι να προσέλθει ο κ. Μητσοτάκης στο Κοινοβούλιο να απαντήσει, ως οφείλει από τον Κανονισμό της Βουλής. Μάλλον, άλλη μια φορά, θα φυγοδικήσει καθώς προτιμά να βγάζει κάλπικους λόγους στο εξωτερικό – άλλος ένας Έλληνας πρωθυπουργός που δεν τον νοιάζει να διασύρει την αξιοπιστία της χώρας αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις προς ξένους τις οποίες δεν σκοπεύει να υλοποιήσει», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει πως «όσο για τον Προοδευτικό Πράσινο Φόρο που προτείνει το ΜέΡΑ25, γνωρίζουμε: Η "Μητσοτάκης ΑΕ" προτιμά να δει τον πλανήτη να απανθρακώνεται παρά να εφαρμόσει έναν τέτοιο φόρο ο οποίος θα επιβάλει στους έχοντες να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ