ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτής ΝΔ: Να εξαιρούνται αστυνομικοί από τη σύλληψη για αυτόφωρα κακουργήματα

Βουλευτής ΝΔ: Να εξαιρούνται αστυνομικοί από τη σύλληψη για αυτόφωρα κακουργήματα
Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Αλγεινή εντύπωση προξένησε η δημοσίευση εικόνων των αστυνομικών υπαλλήλων, που σιδηροδέσμιοι προσάγονται προς ανάκριση αφ’ ου έχουν συλληφθεί και κρατηθεί μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες», σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο κ. Βαρτζόπουλος υποστηρίζει ότι οι εικόνες αυτές μειώνουν το κύρος της αστυνομίας και ενισχύουν την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Βαρτζόπουλου ήταν οι εικόνες από την απολογία των επτά αστυνομικών για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό από αστυνομικά πυρά ενός 18χρονου Ρομά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ερώτηση του οι εικόνες αποκαλύπτουν, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες, οι οποίες:

  • Μειώνουν το κύρος των δυνάμεων αποκαταστάσεως της εννόμου τάξεως στην κοινή γνώμη, ιδίως μεταξύ των ατόμων νεαρότερων ηλικιών

  • Ενισχύουν την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών ατόμων με αντίστοιχες διαθέσεις.

  • Δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο αστυνομικό Σώμα με ενδεχόμενο κίνδυνο εν τη πράξει αμβλύνσεως των επιχειρησιακών αντανακλαστικών του.

Επειδή:

α) Ο αστυνομικός υπάλληλος, που ανά πάσαν στιγμή διακινδυνεύει την σωματική του ακεραιότητα εν υπηρεσία, πρέπει, να αισθάνεται ασφαλής, ότι η χρησιμοποίηση του υπηρεσιακού όπλου, βάσει των υφιστάμενων κανόνων εμπλοκής προς προστασίας των πολιτών και του ιδίου, δεν θα οδηγήσει αναποφεύκτως σε βαρεία ταλαιπωρία και ευτελισμό του και

β) Φυσικά κάθε υπηρεσιακή επιχείρηση με συνέπειες ανθρωπίνου τραυματισμού ή απώλειας θα πρέπει, να αξιολογείται ενδελεχώς".

Ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τους δύο υπουργούς να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

Εάν είναι στις προθέσεις της Κυβερνήσεως, νομοθετική και κανονιστική ρύθμιση, ώστε

  • να εξαιρούνται της συλλήψεως, κατά το άρθρο 275 ΚΠΔ, ενέργειες αστυνομικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, που εμπίπτουν στην κατηγορία των αυτοφώρων κακουργημάτων.

  • η κατά το άρθρο 43 ΚΠΔ άσκηση της ποινικής διώξεως σε αυτές τις περιπτώσεις, να ασκείται υποχρεωτικώς μόνον κατόπιν διενέργειας ολοκληρωμένης Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως και όχι απλώς κατόπιν αστυνομικής προανακρίσεως ή προκαταρκτικής εξετάσεως. Εφόσον από την ΕΔΕ για τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το φερόμενο ως κακούργημα κατά της εκτέλεση της υπηρεσίας του αστυνομικού υπόπτου προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί της ενοχής του, τότε μόνον, να ασκείται ποινική δίωξη και να διατάσσεται η διενέργεια κυρίας ανακρίσεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ