ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο για ελληνοτουρκικά: Ανησυχούσα πάντα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Πομπέο για ελληνοτουρκικά: Ανησυχούσα πάντα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
AP Photo/Susan Walsh

Για τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πιθανότητα ενός «ατυχήματος που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων» επί θητείας του, μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας:

«Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων».

Παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τραμπ «εργαζόμασταν επιμελώς πάνω σε αυτό, για να διασφαλίσουμε ότι οι εντάσεις, ο κίνδυνος που υπήρχε, αντιμετωπίζονταν με τρόπο που να συνάδει με τον τρόπο που θα έπρεπε να επιλύονται αυτού του είδους οι διαφορές».

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να παραμείνουν κοντά στη Δύση.

«Ελπίζω να κατανοούν ότι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο έχει μεγάλη σημασία», υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του, σύμφωνα με την «Καθημερινή» εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του.

Τέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημειώνοντας ότι «παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ