ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ με άρθρο στους FT

Νέα επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ με άρθρο στους FT

Νέα επίθεση του πρωθυπουργού στο ΔΝΤ με άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Financial Times

O κ. Aλέξης Τσίπρας κάνει εκτεταμένη αναφορά στις προβλέψεις του ΔΝΤ για συρρίκνωση 2,3% της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015, κάτι που δεν επαληθεύτηκε καθώς «το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό θέτει την οικονομία σε καλύτερη θέση ως προς την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η Ελλάδα «αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους».

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα εξέθεσε τους καταστροφολόγους – Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει», ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ελλάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει αρκετούς σκοπέλους και να επιβιώσει, ενώ εκτιμά ότι «μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέτει τις βάσεις για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η μεταρρύθμισή μας στο φορολογικό σύστημα είναι ένα καλό παράδειγμα του πού σκοπεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM με πεισματική επιμονή να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερεύσει.

Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος κοινωνικής και οικονομικής καμπής για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία του λαού της, και θα κάνει τη χώρα παράδειγμα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», καταλήγει το άρθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ