ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόρεια Μακεδονία - Ζάεφ: Η αντιπολίτευση θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βόρεια Μακεδονία - Ζάεφ: Η αντιπολίτευση θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών
AP Photo

«Γινόμαστε μάρτυρες μίας προσπάθειας να τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει, μεταξύ, άλλων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη αντίδρασή του επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησής του.

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει» αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες» τονίζει.

«Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ [σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Levica- Αριστερά] και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα» προσθέτει.

«Ο σκοπός μας είναι και πολιτικός και κρατικός. Γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας και η πλειοψηφία των βουλευτών μας υποστηρίζουν περήφανα αυτόν τον σκοπό. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας» καταλήγει ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Μίτσκοσκι αναγνωρίζει τις «Πρέσπες» όχι όμως την ονομασία

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή το βράδυ. και ενώ σοβούν οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ή την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της χώρας του, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό [σ.σ.: Βόρεια]. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία -είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ- δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Η κατάθεση της πρότασης μομφής ακολούθησε τη λήξη του «τελεσιγράφου» που είχε δώσει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον Ζάεφ να παραιτηθεί μέχρι σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα -«διορία» την οποία είχε δώσει με όπλο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει.

Η συνεδρίαση κατά την οποία θα εξεταστεί η πρόταση μομφής πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής -η οποία για να εγκριθεί θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) και το κόμμα «Levica» (Αριστερά - 2 βουλευτές).

Πάντως, προηγουμένως σήμερα ο βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα «Levica», το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση του Σώματος για την εξέταση της πρότασης. Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής διαρκεί τρεις ημέρες.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές.

Ο Νικόλοφσκι ανέφερε ότι το VMRO- DPMNE αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής και τη δήλωση του τελευταίου ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και δεν διαθέτει κανένα πολιτικό πρόγραμμα.

Στην περίπτωση εκλογών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ