ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από την Αρχαία Ολυμπία: Η σύνδεση πολιτισμού και τεχνολογίας ανοίγει νέες «λεωφόρους»

Μητσοτάκης από την Αρχαία Ολυμπία: Η σύνδεση πολιτισμού και τεχνολογίας ανοίγει νέες «λεωφόρους»
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η σύνδεση πολιτισμού και τεχνολογίας, ανοίγει νέους λεωφόρους για το πως μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια του έργου ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Αναρωτιόμουν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το έργο, πώς μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και η Microsoft αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Πριν από 21 μήνες, Ιανουάριο του 2020, συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της Microsoft. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής δεδομένων. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε σε ένα εμβληματικό project. Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε ήταν στο δικό μου μυαλό αυτονόητος. Η Ολυμπία ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών. Τόπος λατρείας, συλλογικής συνάντησης, υπέρβασης διαφορών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του.

«Δουλέψαμε πολύ μεθοδικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πράγματι στο project συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Όσο σημαντική είναι από τη μία πλευρά η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες, τόσο σημαντική είναι και η προσφορά των αρχαιολόγων. Χωρίς τη συνεργασία των αρχαιολόγων, του υπουργείου πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε.

Είμαι χαρούμενος που σήμερα στην Ολυμπία κάνουμε ένα μεγάλο παγκόσμιο βήμα για να δείξουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για τα δει στι συνέβαινε σε αυτόν εδώ τον τόπο, πριν από 25 αιώνες και να ζωντάνεψει η δυναμη της αρχαίας πολιτείας».

«Ανοίγουμε νέους ορίζοντες στο πως μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Η σύνδεση πολιτισμού και τεχνολογίας, ανοίγει νέους λεωφόρους για το πως μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά», είπε και πρόσθεσε:

«Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα που χώρισε τους δύο χωρους. Η Ολυμπία είναι μόνο η αρχή. Η τεχνολογία όχι μόνο κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά είναι ένα μεγάλο εργαλείο που ενώνει και δεν διχάζει όταν χρησιμοποιείται σωστά. Εδώ στην Αρχαία Ολυμπία κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο, με θέμα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον δήμο, την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης της πληγείσας, από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Επίσης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, βουλευτές, αντιδήμαρχοι, καθώς και στελέχη της περιφέρειας και του δήμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ