ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Οι μεταναστευτικές ροές να μην εργαλειοποιούνται από κρατικούς δρώντες

Παναγιωτόπουλος: Οι μεταναστευτικές ροές να μην εργαλειοποιούνται από κρατικούς δρώντες
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στις εργασίες του 15ου Ετησίου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο Υπουργός συμμετέχει ως ομιλητής της βασικής ενότητας υπό τον τίτλο: «Η νέα Στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ» ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας κήρυξε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία και σε καταυλισμούς που φιλοξενούν μετανάστες οι οποίοι φθάνουν από εκεί, όπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων.

Ξεκάθαρο μήνυμα να μην εργαλειοποιούνται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από κρατικούς δρώντες, έστειλε από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου συμμετέχει στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Βρισκόμαστε στα ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο ένας στο πλευρό του άλλου, ως Ευρωπαίοι εταίροι, ενωμένοι με την Πολωνία απέναντι στις προκλήσεις ασφαλείας και τη νέα ιδιαίτερη πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει».

«Είχαμε», πρόσθεσε, «μια παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν στα δικά μας βορειοανατολικά σύνορα. Έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την τρέχουσα κατάσταση και αυτό που μετρά είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές εργαλειοποιούνται από κρατικούς δρώντες οι οποίοι αναζητούν γεωπολιτικά ή οικονομικά οφέλη».

«Έτσι», υπογράμμισε, «πρέπει όλοι να αναλάβουμε μια ισχυρή δράση εναντίον αυτών των πρακτικών από κρατικούς δρώντες».

Ο Έλληνας υπουργός συμμετέχει στο συνέδριο ως ομιλητής της βασικής ενότητας υπό τον τίτλο: «Η νέα Στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ» (NATO's new Strategic Concept)

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Ν. Παναγιωτόπουλος προέβη σε κοινή δήλωση για το Μεταναστευτικό μαζί με τον ομόλογό του της Εσθονίας, Κάλε Λάανετ, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Μαργκίρις Αμπουκεβίσιους και τον υφυπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χέπεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ