ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρακόπουλος: Επίσπευση των διαδικασιών απόσπασης εκπαιδευτικών στη Δαμασκό

Χαρακόπουλος: Επίσπευση των διαδικασιών απόσπασης εκπαιδευτικών στη Δαμασκό

«Η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη Συρία, καθώς η χώρα επανέρχεται σταδιακά σε μια κανονικότητα μετά από τον πολυετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, επιβάλλεται τόσο για πολιτισμικούς όσο και για εθνικούς λόγους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες για την επανέναρξη μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, με απόσπαση εκπαιδευτικών, όπου αυτό είναι δυνατόν, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Δαμασκό. Η παράκληση της ελληνικής κοινότητας της πόλης, αλλά και εν γένει των Ορθοδόξων χριστιανών, προς την ελληνική πολιτεία ευελπιστώ ότι θα έχει θετική ανταπόκριση, ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, στην ερώτησή του για την απόσπαση εκπαιδευτικού στη Δαμασκό.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της απόσπασης εκπαιδευτικού στη Δαμασκό -που διεκόπη στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου- έθεσε στον επικεφαλής της ΔΣΟ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δαμασκού κ. Χαμπίμπ (Αγάπιος) Σαλούμα, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ της Μόσχας (26-27.10), παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Νικολάου Κρίκου και του Μητροπολίτη Σαφίτας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, κ. Δημητρίου.

Στην απάντησή της η κ. Κεραμέως αναφέρει ότι «η Ελληνική Πολιτεία, δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) και της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού που σκοπεί στη διδασκαλία, καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πολίτες της ελληνικής διασποράς και του κόσμου. Στους στόχους του ΥΠΑΙΘ εντάσσεται η βελτίωση και προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό και γενικότερα η αναβάθμιση, κατοχύρωση και εύρυθμη λειτουργία των μορφών οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Το ΥΠΑΙΘ, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού, με την έναρξη εκάστοτε σχολικού έτους προβαίνει έγκαιρα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης περί Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό. Βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και της συνακόλουθης κύρωσης των πινάκων επιλογής αποσπώνται εκπαιδευτικοί για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών σύμφωνα με την εισηγήσεις των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της επικρατούσας εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα της Συρίας, οι αρμόδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο δεν εισηγούνταν αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην ως άνω χώρα. Ως εκ τούτου, από το 2011 τουλάχιστον και μέχρι το 2021, δεν έχει αποσπαστεί κανένας εκπαιδευτικός από την Ελλάδα στο αναγνωρισμένο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Δαμασκού.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. Φ.2/1036/2-11-2021 έγγραφο του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής, τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε επίσημο αίτημα αλλά ούτε και κάποια ανεπίσημη διερευνητική συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων του ΤΕΓ Δαμασκού και του Συντονιστικού Γραφείου Καΐρου, υπεύθυνου για τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, για ενδεχόμενη κάλυψη κενού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ