ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Αξιολόγηση των μέτρων για τον κορωνοϊό ημέρα με την ημέρα – Τα σενάρια για το plan b

Κυβέρνηση: Αξιολόγηση των μέτρων για τον κορωνοϊό ημέρα με την ημέρα – Τα σενάρια για το plan b
ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην στρατηγική της για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων στις τακτικές συσκέψεις που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν προς το CNN Greece, ότι δεν θα επέλθει κάποια αλλαγή προτού σχηματιστεί το αποτύπωμα από το καρέ των αποφάσεων που συνθέτουν την άμυνα σε αυτή την φάση της πανδημίας.

Δίνει χρόνο στα μέτρα

Κυρίαρχη εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι προϊόντος του χρόνου τα αλληλένδετα μέτρα, θα γίνεται ολοένα και πιο ορατή η απόδοση αυτών.

Γι’αυτό και το βάρος των προσπαθειών θα πέσει στον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους. Γι’αυτό και η αποτίμηση θα γίνεται με πυκνή περιοδικότητα και όπου απαιτούνται προσαρμογές στο επιχειρησιακό σχέδιο θα πραγματοποιούνται άμεσα. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι παράλληλα θα προετοιμαστεί η αντίδραση για το απευκταίο σενάριο μιας υποτροπής που δεν είναι διαχειρίσιμη.

Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι στο «οπλοστάσιο» υπάρχουν και άλλες επιλογές που να αφορούν και πάλι στους ανεμβολίαστους. Άλλωστε όλα τα στοιχεία σύμφωνα με τους ειδικούς και την κυβέρνηση κατατείνουν στο ότι αυτό το πανδημικό κύμα πλήττει σε συντριπτικά ποσοστά όσους ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στον εμβολιαστικό κύκλο της επιχείρησης «Ελευθερία». Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά του προηγούμενου εικοσιτετραώρου κατά το οποίο από τους 489 διασωληνωμένους οι 405 είναι ανεμβολίαστοι.

Προσαρμογές και επιστράτευση

Υπό αυτό πρίσμα στη διάθεση των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκεται η αναβάθμιση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση τους, χωρίς δηλαδή την απαίτηση αρνητικού rapid test, μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και πιο δρακόντεια εκδοχή που θέλει αυτή η κατηγορία των συμπολιτών να διατηρήσει τη δυνατότητα εισόδου σε όλους τους χώρους ακόμη και με την επίδειξη του εγγράφου που πιστοποιεί το αρνητικό αποτέλεσμα στον ταχυδιαγνωστικό έλεγχο για το αντιγόνο του SARS-Covid-19.

Από την άλλη η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ήδη έχει ξεκινήσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, στους οποίους εδώ και δυο εβδομάδες, έχει απευθυνθεί προσκλητήριο, για να μπουν – με χρηματική αποζημίωση 250 ευρώ- στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως έγραφε το CNN Greece, το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, εάν δεν ευοδωθεί και ο νέος κύκλος καταγραφής που άνοιξε μετά τις σημερινές τηλεδιασκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τότε θα αρχίσει η αποστολή των φύλλων πορείας.

Οι εμβολιασμοί

Κεντρικό ζητούμενο είναι ταυτόχρονα η μεγέθυνση του θετικού momentum που καταγράφεται στον ρυθμό των εμβολιασμών για την πρώτη αλλά και για την τρίτη δόση, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των περιορισμών. Οι ενθαρρυντικές διαστάσεις είναι ότι αρκετά από τα 75.000 νέα ραντεβού του προηγούμενου 48ώρου κλείστηκαν σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος που πλήττεται από αυτό το πανδημικό κύμα και επιπλέον ότι περισσότερα από τα μισά έχουν προγραμματιστεί από νέα άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ