ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ατάκες» που ξεχώρισαν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Οι «ατάκες» που ξεχώρισαν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως συμβαίνει συχνά στο θέατρο, οι λεγόμενες ποιοτικές παραστάσεις σπάνια προσελκύουν μαζικά το κοινό, ενώ οι εμπορικές κάνουν sold out στα εισιτήρια. Αν υπήρχαν κριτικοί κοινοβουλευτικής παράστασης, σαν αυτούς του κινηματογράφου ή του θεάτρου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έβαζαν πολλά αστέρια στην κοινοβουλευτική παράσταση των προγραμματικών δηλώσεων που «παίχθηκε» το τελευταίο τριήμερο στη Βουλή.

Ατάκες της σειράς, ευφυολογήματα καφενείου και παλαιοκομματικού τύπου διενέξεις έδωσαν τον τόνο σε μια κατά τ’ άλλα υποτονική συζήτηση, συχνά σε κενά έδρανα που γεμίζουν σιγά –σιγά όσο πλησιάζει η ώρα της μάχης κορυφής ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ευχαρίστησε, ειρωνικά, τους δυο –τρεις βουλευτές που ήταν παρόντες στην ομιλία της, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μπήκε εκείνη την ώρα στην αίθουσα σχολίασε «θα κατηγορηθώ ότι μπήκα για να σε χειροκροτήσω».

Στα highlights της συζήτησης εντάσσονται οι ατάκες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα, το ρεσιτάλ Ζουράρι,ο καυγάς Ψαριανού- Μαντά και φυσικά η ... Lamborghini του Παύλου Πολάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών που μίλησε το βράδυ της Τρίτης παρομοίασε τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον «DrPangloss» πρωταγωνιστή της σάτιρας του Βολταίρου «Ο Αγαθούλης». Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση του γαλάζιου τομεάρχη Οικονομικών. «Αφού είναι μελετητής του Βολταίρου να εμπεδώσει τα ωφέλιμα από τα λόγια του δεν είναι η ώρα τώρα για να κάνει εχθρός», ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο βουλευτής ωστόσο, που άφησε άφωνους τους συναδέλφους του δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Ζουράρι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που αποκάλεσε «βλακόμετρα και κατιναριά» τους συγγραφείς των σχολικών βιβλίων που έχουν -όπως είπε- πλέον ... συνταγές αντί για δημοτικά τραγούδια.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με κόστος συντήρησης Lamborghini. Το είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος για να συντηρηθεί ασθενοφόρο στην Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 6.500 ευρώ το μήνα.

Από την άλλη, ο Βασίλης Λεβέντης είδε να προσγειώνεται άδοξα το όνειρο 30 ετών να μπει στη Βουλή. Δεν φάνηκε να έχει την ίδια όμως, άποψη ο προγονός του Μάριος Γεωργιάδης που ευχαρίστησε στην παρθενική του ομιλία τον πατριό του και φυσικά τους ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων.

Με αναφορές στην ελληνική μυθολογία διάνθισε την ομιλία του για τη διαφθορά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που είπε πως «είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, ένα κεφάλι κόβεις, τρία φυτρώνουν».

Την παράδοση που θέλει τους καυγάδες να φουντώνουν το βράδυ, δεν έσπασαν ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Χρήστος Μαντάς. Όταν θέλησε να απαντήσει στον Χάρη Θεοχάρη που είπε ότι στην κυβέρνηση είναι καθ’ έξιν ψεύτες, ακούστηκε να λέει: «Φιλαράκο αυτά αλλού». Άγνωστο σε ποιον, λίγο αργότερα πέταξε κι ένα: «άντε από εδώ ρε αλήτη».

«Δεν θέλουμε να πετύχετε, δεν σας λέμε καλή επιτυχία, σας ευχόμαστε να αποτύχετε», ήταν η φαρμακερή ατάκα της Αλέκας Παπαρήγα, ενώ προκλητικοί ως συνήθως ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Δεν τολμάτε να πάτε στη Κω διότι θα σας πετάξουν γιαούρτια», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης , προκαλώντας την αντίδραση του Αντιπροέδρου Γιώργου Βαρεμένου: «Η έμμεση αναφορά για χρήση όπλων θα έχει συνέπειες». «Ποια όπλα; Εγώ για γιαούρτια μίλησα», ήταν η απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ