ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβύη: Αναδίπλωση της Τουρκίας - Θα παραστεί τελικά στη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι

Λιβύη: Αναδίπλωση της Τουρκίας - Θα παραστεί τελικά στη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ Associated Press

Θα παραστεί τελικά η Τουρκία, αύριο Παρασκευή, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, παρα την αρχική αρνητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρουσία της ωστόσο θα είναι υποβαθμισμένη και συγκεκριμένα θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Στη λιτή ανακοίνωσή του της τελευταίας στιγμής, το απόγευμα τη Πέμπτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Ο υφυπουργός μας πρέσβης Σεντάτ Ονάλ θα παραστεί στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου 2021».

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε, κάτι που -όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές- αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.

Ερντογάν: Βγάλτε την Αθήνα από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, προ ημερών, την ενόχλησή του στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, επειδή προσκάλεσε στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει για αυτό το λόγο.

Κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Ρώμη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε για τη συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο: «Θέλει να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι παρόμοια με εκείνη του Βερολίνου. Είναι σαν να προσπαθεί να αναλάβει έναν ρόλο. Θέλει επίμονα να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδρος. Απάντησα ότι "κάναμε ήδη τη διάσκεψη στο Βερολίνο. Εξάλλου, προσκαλέσει κάποιους εδώ. Για παράδειγμα την Ελλάδα, για παράδειγμα το Ισραήλ, για παράδειγμα την ελληνοκυπριακή πλευρά… Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια τέτοια διάσκεψη στο Παρίσι στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί.

»Στο σημείο αυτό σταμάτησε και είπε: Ας κάνουμε μια μελέτη, ας ορίσουμε ειδικούς εκπροσώπους για αυτό". Κι εγώ του είπα: "Αυτός είναι ο όρος μας, αυτοί δεν θα έρθουν. Αν είναι να βρίσκεται η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να στείλτε ειδικό αντιπρόσωπο ή κάτι τέτοιο. Εάν όμως επιμένετε πολύ, ας δούμε ποιοι είναι οι δικοί σας εκπρόσωποι, αν και με Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκυπρίους εμείς δεν πρόκειται να έρθουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ