ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης - Φουρθιώτης: Εκ παραδρομής η κλήση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Εισαγγελία

Πολάκης - Φουρθιώτης: Εκ παραδρομής η κλήση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Εισαγγελία
INTIME

Σε προφανή παραδρομή αποδίδεται σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών η κλήση για παροχή για ανωμοτί κατάθεση του Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε δελτίο Τύπου που υπογράφει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Ππαγεωργακοπούλου, αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με την πορεία της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλησεως του ιδιώτη Μαίνανδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη καθιστούμε γνωστά τα εξής:

1- Επ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

2- Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλουμενο βουλευτή. Τούτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλης και 62 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε χωρίς να λάβει χώρα καμία δικονομική ενέργεια σε βάρος του ως άνω βουλευτή.»

O Παύλος Πολάκης, με νέα ανάρτησή του στο Facebook, αρνείται να δεχτεί ότι η κλήση εστάλη εκ παραδρομής και γράφει:

«ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ!!Δεν ήταν εκ παραδρομής!ΠΡΟΒΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ !!!Αλλά δεν μασάμε ..ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ,γιατί είναι πλέον θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και στοιχειωδών λαϊκών ελευθεριών!!ΥΓ .Να τιμωρηθεί ο Εισαγγελεας και οι υπάλληλοι που υπέγραψαν την κλήση ,αφού δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους !! ΠΕΡΙΜΕΝΩ…»

Οργίλη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει και κάνει λόγο για «εκ παραδρομής» παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος και ζητά έρευνα εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η "εκ παραδρομής" παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος, που και ένας πρωτοετής φοιτητής οφείλει να γνωρίζει, σχετικά με την βουλευτική ασυλία, γεννά βαθύτατο προβληματισμό αλλά και εύλογα ερωτήματα.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αυτονόητα και άμεσα θα διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει υπό ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την κλήση του Παύλου Πολάκη, που εκφράστηκε μέσω αναφορών τόσο προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο και προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ 'Ολγα Γεροβασίλη απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής αναφορά, ζητώντας του να ενημερωθεί για το εάν έχει διαβιβασθεί στην Βουλή σχετική δικογραφία.

Παράλληλα, καλούσε τον κ. Τασούλα «να περισώσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξει καθετί εντός των αρμοδιοτήτων του για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη κλήση βουλευτή, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Τασούλας: Δεν ήλθε δικογραφία στη Βουλή

Ανταποκρινόμενος ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με την Όλγα Γεροβασίλη και την ενημέρωσε ότι αφ' ενός δεν υπάρχει τέτοια δικογραφία στη Βουλή, αφετέρου ότι σε επικοινωνία του με την εισαγγελία του γνωστοποιήθηκε ότι ήταν προφανώς εκ παραδρομής και ότι έχει ανακληθεί ήδη η κλήση.

Αναφορά Γεροβασίλη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε σχετική αναφορά και προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά το κείμενο της Αναφοράς:

«Προς τον Αξιότιμο κο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

Αξιότιμε κε Εισαγγελεύ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1016/23/535-ιβ’ και από 12.11.2021 Κλήση Ανακριτικών Υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος / Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. ΑΑ2021/550 και από 12.04.2021 Παραγγελίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης καλείται όπως παρουσιασθεί ενώπιον της ως άνω υπηρεσίας την 19η.11.2021 και ώρα 12:00, προκειμένου να εξετασθεί ανωμοτί, στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης «προς διερεύνηση παράβασης άρθρων 26 εδ. α’, 27, 94, 98, 361 παρ. 1 εδ. β-α, 363 εδ. β, 362 εδ. β-α ΠΚ» που φέρεται να έλαβε χώρα την 30 και 31.03.2021 μέσω αναρτήσεων δια του διαδικτύου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Άρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ. 1 και 2:

«1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.»

Κατά συνέπεια, όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα γνώμης το οποίο φέρεται να τέλεσε βουλευτής, αυτές ακόμη κι αν ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος, σε κάθε περίπτωση οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίδετε ιδίως την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (σε συνδυασμό με ισχύον άρθρο 56 ΚΠοινΔικ), όπου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται κλήση του Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία» χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.

Ενόψει αυτών, θέτουμε το ζήτημα υπόψιν σας για τις ενέργειές σας κατά το λόγο της αρμοδιότητάς σας, ως προϊσταμένου της ανεξάρτητης εισαγγελικής αρχής (άρθρο 24 ν. 1756/1988), ώστε να διαφυλαχθεί η συνταγματική τάξη και να ανακληθεί η ως άνω παράνομη και αντισυνταγματική κλήση σε ανωμοτί εξέταση Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου άνευ πρότερης αδείας της Ελληνικής Βουλής.

Με τιμή,

Όλγα Γεροβασίλη

Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ»

Οργισμένη αντίδραση του Παύλου Πολάκη μέσω Facebook

Για το θέμα αυτό απάντησε άμεσα ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.

Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί για κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής.

Επίσης, ζητά την «παραδειγματική τιμωρία του εισαγγελέα που διέταξε αυτήν την προανάκριση, χρεώνοντάς τη, μάλιστα, στο τμήμα Προστασίας του πολιτευματος,όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων που υπέγραψαν την κλήση σε ανωμοτί κατάθεση».

Αυτούσια η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

«ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ στο κράτος της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε.

Γυρνώντας στο σπίτι από την ψηφοφορία που συγκρότησε την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπικές εταιρείες ,βρήκα αυτό το χαρτί να με περιμένει:(φωτό 1)

ΜΕ ΚΑΛΟΥΝ την Παρασκευη 19/11 στο κτίριο της Ασφαλείας Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο τμήμα «Προστασιας του κρατους και του δημοκρατικού πολιτεύματος»!!!!!!!!!!!!

για να δώσω ανωμοτί κατάθεση στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία εισαγγελέα λόγω μήνυσης που κατέθεσε ο Φουρθιωτης για «εξυβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω Διαδικτύου κατ εξακολούθηση»!!!!!!

ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1) Ποιος είναι αυτός ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που αναθέτει τέτοια προκαταρκτική για μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου χωρίς να ζητήσει πρώτα Άρση ασυλίας από τη Βουλή;;;

2) Ποιος είναι αυτός ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που αναθέτει αυτήν την προκαταρκτική που αφορά μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου στο τμήμα «Προστασιας του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Ασφαλείας Αττικής και όχι σε κάποια τακτικό ανακριτή;;;;;;

3) Ποιος είναι αυτός ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ που με μηνυτή τον φυλακισμένο για πέντε μήνες για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων Μένιο Φουρθιωτη τον οποίο είχα αποκαλύψει

-πως πήρε εκατοντάδες χιλιαδες ευρώ ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το πρόγραμμα συνεργασία και από τις επιστρεπτεες προκαταβολές σε μαϊμού επιχειρήσεις του

-πως ειχε παράνομα φύλαξη πολλών αστυνομικών

με καλεί να δώσω κατάθεση στο τμήμα ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ;;;;;(φωτό 2)

4) Ποιοι είναι αυτοί οι αστυνομικοί υπάλληλοι και οι οι προϊστάμενοι τους που ΤΟΛΜΟΥΝ και καλούν ΒΟΥΛΕΥΤΗ να δώσει εξηγήσεις σε προανάκριση στο τμήμα αυτό;;;;;;Πάλι χωρίς να υπάρχει άρση ασυλίας;;;;

Οι εξηγήσεις είναι δυο :

-ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ

-ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (που κρατάει κάποιους ο Φουρθιωτης και χορευουν)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

1) Την Παρασκευη ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ (έχω και χειρουργειο)

2) Ζήτω την παραδειγματική τιμωρία τόσο του Εισαγγελέα που διέταξε αυτήν την προανάκριση ,χρεωνοντας τη μάλιστα στο τμήμα Προστασιας του πολιτευματος ,όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων που υπέγραψαν την κλήση σε ανωμοτι κατάθεση.

3) ΦΕΡΤΕ τη μήνυση του Φουρθιωτη στη Βουλή γιατί θέλω να δω 158 βουλευτές της ΝΔ και ένα του ΚΙΝΑΛ να ψηφίζουν την άρση ασυλίας μου επειδή έβγαλα στη φόρα τις βρωμιές και τα λεφτά που πήρε ο Φουρθιωτης!!!(φωτο 3-10)

4) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ !!!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ