ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση:«Επένδυση» στην τρίτη δόση και χριστουγεννιάτικος κλοιός στους ανεμβολίαστους

Κυβέρνηση:«Επένδυση» στην τρίτη δόση και χριστουγεννιάτικος κλοιός στους ανεμβολίαστους

Στο plan A για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιμένει η κυβέρνηση και στην τακτική σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Covid-19 που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, τίθεται επί τάπητος η επικαιροποιημένη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της αποτίμησης των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου.

Τη στιγμή που ήδη μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αλλά και την επέκταση της εμπλοκής των ιδιωτικών κλινικών καθώς εντείνεται η προετοιμασία ενόψει ενός διαστήματος που θα δοκιμάσει περισσότερο τις αντοχές του ΕΣΥ.

Η τρίτη δόση

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η εφαρμογή των μέτρων είναι ένα στοίχημα που έως αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι κερδίζεται, χωρίς ωστόσο να άρεται το επίπεδο συναγερμού. Όπως αναφέρουν ήδη διακρίνονται στοιχεία που αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο τους, όπως για παράδειγμα στον εμβολιαστικό ρυθμό στον οποίο καταγράφεται αύξηση τόσο στα ραντεβού πρώτης δόσης αλλά και στην εξίσου σημαντική είναι η καταγραφή και στη νέα πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση.

Η τρίτη δόση είναι μια πτυχή της εμβολιαστικής εκστρατείας στην οποία η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα επενδύσει περαιτέρω. Προσδίδοντας- παρά το άκρως ενθαρρυντικό του μισού εκατομμυρίου ραντεβού που προγραμματίστηκαν - και χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας, όπως προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο της πρωινής συζήτησης είτε των επικείμενων συσκέψεων στις οποίες θα αναζητηθούν οι λεπτομέρειες που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Ωστόσο είναι σαφές ότι ήδη τυγχάνει της επεξεργασίας του κυβερνητικού επιτελείου η υιοθέτησή της από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ ή η Γαλλία, όπως μαρτυρά και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου: «έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση. Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Το αποτύπωμα

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το τελικό αποτύπωμα των μέτρων θα είναι ορατό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο ενδέχεται να έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα όπλα από την υγειονομική φαρέτρα. Μέτρα τα οποία, όπως μεταδίδουν δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από άτομα που έχουν γνώση των σχεδιασμών, ότι ο χαρακτήρας τους θα εστιάζει στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ενόψει και των εορτών, ο κλοιός για αυτήν την κατηγορία θα σφίξει ακόμη περισσότερο.

Την κατηγορηματική βούληση της κυβέρνησης άλλωστε, να μην στερηθούν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι επανέλαβε ο εξ’απορρήτων του πρωθυπουργού: «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι στους συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Εθνος.

Η κυβερνητική διακήρυξη δε, να μην ξανακλείσει η κοινωνία και η οικονομία, κοντολογίς η επαναφορά μιας καραντίνας υπαγορεύεται και από τα ασφυκτικά, στενά, περιθώρια που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργοποίησης του πακέτου – μαμούθ άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που διοχετεύθηκαν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιπλέον αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στο παράδειγμα άλλων χωρών με παρεμφερή, επιδημιολογικά, κατάσταση οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει στο οριζόντιο απαγορευτικό. Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη η επιλογή του λοκντάουν στην οποία επέστρεψαν χώρες όπως η Ολλανδία, οι οποίες έχουν ήδη χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ