ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΠ - Βουλή: Ερώτηση Καμίνη σε Μητσοτάκη για δημοσίευμα που κάνει λόγο για «παρακολουθήσεις»

ΕΥΠ - Βουλή: Ερώτηση Καμίνη σε Μητσοτάκη για δημοσίευμα που κάνει λόγο για «παρακολουθήσεις»
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» το οποίο ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

Η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» (13-14/11/2021) αναφέρεται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις υπαλλήλων μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό, καθώς και δημοσίων συναθροίσεων που στρέφονται εναντίον των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού Covid-19 και του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι εν λόγω παρακολουθήσεις αποσκοπούν στη συλλογή και διαβίβαση προς την κεντρική υπηρεσία της ΕΥΠ προσωπικών στοιχείων και εν γένει πληροφοριών που αφορούν τη δράση των σχετικώς εμπλεκομένων προσώπων.

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται επιπλέον η σύσταση και οργάνωση (άρθρα 26 και 27 του ν. 4704/2020 και Π.Δ. 96/2020) της Αυτοτελούς Υπηρεσίας «Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.), η οποία χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (Ε.Λ.Τ.Α.Κ.), με όρους και προϋποθέσεις που εντείνουν το καθεστώς αδιαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν στην βασική αποστολή της ΕΥΠ που συνίσταται στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας (άρθρο 2 ν. 3649/2008), Ερωτάσθε κύριε Πρωθυπουργέ :

  1. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;
  2. Ποιο είναι το ακριβές καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ. και του Ε.Λ.Τ.Α.Κ;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ