ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Λουκασένκο όπως Ερντογάν, να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο

Νίκος Δένδιας: Λουκασένκο όπως Ερντογάν, να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο
Να ισχύσουν και κατά της Τουρκίας μέτρα για την εργαλειοποίηση μεταναστών ζητησε ο Νίκος Δένδιας από τις Βρυξέλλες (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Petros Giannakouris

Την «οριζόντια» αντιμετώπιση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό ζήτησαν από κοινού Αθήνα και Λευκωσία, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Λευκορωσίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Κατά τη συζήτηση στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας στα σύνορα της Πολωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των υπό συζήτηση μέτρων.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου.

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.

Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο.

Η πρόταση έγινε δεκτή από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα

Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στην συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ