ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Downing Street ο Μητσοτάκης για αποστολή πολλαπλών ρόλων - H ατζέντα της συνάντησης με Τζόνσον

Στην Downing Street ο Μητσοτάκης για αποστολή πολλαπλών ρόλων - H ατζέντα της συνάντησης με Τζόνσον
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνάει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας αναλάβει μια αποστολή πολλαπλών ρόλων.

Ο πρωθυπουργός θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή φωνή που θα εκπέμψει εντός βρετανικού εδάφους τις συντεταγμένες που πρέπει να ακολουθήσει το πηδάλιο των σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών στην μετά Brexit, εποχή.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ταυτόχρονα να προβάλλει στον Μπόρις Τζόνσον τα απαραίτητα ελληνοβρετανικά βήματα που θα μεγαλώσουν τον ορίζοντα στην κοινή ρότα Αθήνα και Λονδίνου, στην οποία δεσπόζει η υποβολή για έκτη φορά και στο ανώτατο επίπεδο, του εθνικού αιτήματος για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει απλώς προαναγγείλει την απόφαση του. Έχει προσδιορίσει –μέσα από διαδοχικές παρεμβάσεις του-και την πλέον ενισχυμένη βάση των τελευταίων 179 ετών για τον καλή τη πίστει, διάλογο στον οποίο έχει προσκαλέσει τη βρετανική ηγεσία και δηλωτικό αυτής της πρόθεσης είναι το άνοιγμα της αυλαίας του εντός της Γηραιάς Αλβιόνας. Αυτή εδράζεται στην απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της Unesco, με την οποία αποδυναμώνεται η βρετανική επιχειρηματολογία.

Κάλεσμα σε ειλικρινή διάλογο

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και έχει επισημανθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Unesco, για πρώτη φορά στα χρονικά η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), αναδεικνύει τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς. Απορρίπτεται δε, με την ίδια απόφαση, η πάγια θέση του Λονδίνου ότι πρόκειται για μια διαφορά μεταξύ των Μουσείων των δυο χωρών. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, εκφράζεται δυσαρέσκεια για την υπαιτιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στη διατήρηση της εκκρεμότητας, το οποίο μάλιστα καλείται επιτακτικά να αναθεωρήσει τη στάση του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές με τον Μπόρις Τζόνσον θα δώσει έμφαση στον διακρατικό χαρακτήρα του ζητήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την αναγκαιότητα να διεξαχθεί μια ειλικρινής συζήτηση. Ο κ.Μητσοτάκης κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης θα την εμπλουτίσει με τη σημασία της εισόδου της βρετανικής κυβέρνησης σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις διμερείς σχέσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα

Εξίσου ψηλά στα εθνικής απόχρωσης θέματα της ατζέντας στο τετ-α-τετ των δυο ηγετών, θα βρεθεί πλευράς η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να αναπτυχθούν οι εκφάνσεις σε όλα τα πεδία. Στη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, με βάση το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε μια συγκυρία μάλιστα αρνητικά φορτισμένη από τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια αλλά και τις απερίγραπτες αξιώσεις για λύση δυο κρατών στην Κύπρο.

Υπό το φως των συμπερασμάτων της Διεθνούς Διασκέψεως που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την επικαιροποιημένη εκδοχή όσων τεκταίνονται στη Λιβύη και δη το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων προγραμματιστεί τον ερχόμενο μήνα.

Τουρισμός και επενδύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, με αιχμή στους τομείς του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων.

Άλλωστε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία, δεσπόζουν οι σημαντικές επαφές με επενδυτές αλλά και εκπροσώπους του Συνδέσμου των Βρετανών Βιομηχάνων. Το έδαφος δε, έχει προλειάνει ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλεξ Πατέλης.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks:Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και εκπροσώπους βρετανικών ΜΜΕ. Σημαντική πτυχή αυτού του ταξιδιού αποτελούν και οι επαφές με την ελληνική διασπορά ενώ είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ειδική εκδήλωση.

Τα ευρωπαϊκά μηνύματα

Στο ραντεβού με τον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο αγγελιαφόρος των της ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκλίνουσες πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών με τις διασφαλίσεις που παρέχονται μέσω των σχετικών συμφωνικών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της και την Ιρλανδία στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε πλήρη συντονισμό με την Ε.Ε ο πρωθυπουργός είχε σχετικές επικοινωνίες πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν όσο και με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ Ε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού(σε ώρες Ελλάδος)

Στις 09.35 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain».

Στις 17.15, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson.

Στις 20.00, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Μουσείο Επιστημών (Science Museum) και θα ξεναγηθεί στην έκθεση «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία». (Ancient Greeks: Science and Wisdom).

Την Tετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ