ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Το βλέμμα της σε μία ακόμη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έχει στραμμένο η κυβέρνηση. Μόνο που αυτήν την φορά η επαναφορά των εκπροσώπων των θεσμών την ερχόμενη Δευτέρα δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση.

Το Eurogroup συνεδριάζει την Παρασκευή 22 Απριλίου –θεωρητικά ημερομηνία ορόσημο– για να αποφασίσει για την τύχη της ελληνικής αξιολόγησης, επομένως το οικονομικό επιτελείο έχει μόνο τρεις ημέρες για να κλείσει την συμφωνία και να πετύχει την παρουσία του στο Eurogroup έχοντας στα χέρια του κάτι πιο χειροπιαστό.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο τριήμερο αυτό μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί να έρθουν πιο κοντά και να συμφωνήσουν και στα σημεία εκείνα όπου διαπιστώνεται ακόμη και τώρα απόκλιση.

Το Μαξίμου περιμένει ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ώστε να πάρουν μία γεύση τόσο για το κλίμα μεταξύ των θεσμών όσο και για τις προθέσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, το Μαξίμου περιμένει να δεί πώς μεταφράζεται η δήλωση της Λαγκάρντ πώς μπορεί να αλλάξει ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προτού καταλήξει σε συμπεράσματα για το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως θα διατηρηθούν οι κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση (προστασία πρώτης κατοικίας, αφορολόγητο στα 9.100, κύριες συντάξεις), αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις σε ορισμένα ζητήματα που θα βοηθούσαν στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο νούμερο 1 στόχος του Μαξίμου. Το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει πιθανότατα στην χώρα την δόση των 5,7 δισ. ευρώ και θα αποτρέψει την πιθανότητα μίας οικονομικής ασφυξίας για την χώρα. Η κυβέρνηση φοβάται και μόνο στην σκέψη της ιδέας πως μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του περσινού καλοκαιριού και θεωρεί ότι κυρίαρχος στόχος είναι το κλείδωμα της αξιολόγησης και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Πρώτα πρόοδος μετά νομοσχέδια στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να καταθέσει τα δύο νομοθετήματα στη Βουλή, αλλά θα περιμένει πρώτα την πρόοδο του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών για να ενσωματώσει σ’ αυτά και τις πιθανές αλλαγές που θα προκύψουν.

Στο μεταξύ, θεωρεί ότι η περιοδεία Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες θα αποδώσει καρπούς, αφού τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς υπονόησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό με όσα του είπαν ότι θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά και θα μιλήσουν όπου κρίνουν αναγκαίο για να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ