ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Τζόνσον: Διμερείς και ευρωβρετανικές σχέσεις κατά τη συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ

Μητσοτάκης-Τζόνσον: Διμερείς και ευρωβρετανικές σχέσεις κατά τη συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ
Christopher Furlong/Pool via AP

Συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό έχει αυτήν την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης . Στην ατζέντα του τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται τόσο διμερή ζητήματα, όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όσο και ευρωβρετανικά, καθώς πτυχές του Brexit αποτελούν ακόμη «αγκάθια» στις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας αναλάβει μια αποστολή πολλαπλών ρόλων, καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή φωνή που θα εκπέμψει εντός βρετανικού εδάφους τις συντεταγμένες που πρέπει να ακολουθήσει το πηδάλιο των σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών στην μετά Brexit, εποχή.

Στο ραντεβού με τον Μπόρις Τζόνσον ο πρωθυπουργός θα είναι ο αγγελιαφόρος της ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκλίνουσες πληροφορίες κατατείνουν στο ότι θα επισημάνει την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών με τις διασφαλίσεις που παρέχονται μέσω των σχετικών συμφωνικών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της και την Ιρλανδία στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικά με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε πλήρη συντονισμό με την Ε.Ε ο πρωθυπουργός είχε σχετικές επικοινωνίες πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν όσο και με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Υψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η διατύπωση του αιτήματος -στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο- για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους», είναι το ευκρινές μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστική την γενική προσέγγιση ότι: « αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό» και υπενθύμισε ότι τα γλυπτά βρίσκονται τη Γηραιά Αλβιόνα επειδή εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι νομική διένεξη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε: «Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους». Ενθάρρυνε δε τους παρουσιαστές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, να κάνουν μια από τις εκπομπές τους στο Μουσείο της Ακρόπολης: «θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα προκειμένου να κατοχυρώσει τη θετική ανταπόκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού: «αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση διά της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής». Συμπλήρωσε δε, με νόημα: «Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη συνέντευξή του στο ITV ότι αυτή η γενναιόδωρη χειρονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας».

Τουρισμός και επενδύσεις

Παράλληλα, στη διάρκεια του τετ α τετ με τον Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο, με αιχμή στους τομείς του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων.

Άλλωστε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία, δεσπόζουν οι σημαντικές επαφές με επενδυτές αλλά και εκπροσώπους του Συνδέσμου των Βρετανών Βιομηχάνων. Το έδαφος δε, έχει προλειάνει ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργικού γραφείου, Άλεξ Πατέλης.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks:Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και εκπροσώπους βρετανικών ΜΜΕ. Σημαντική πτυχή αυτού του ταξιδιού αποτελούν και οι επαφές με την ελληνική διασπορά ενώ είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ειδική εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ