ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένεται μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία και τα Χριστούγεννα

Αναμένεται μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία και τα Χριστούγεννα
INTIME

Διάγγελμα στους πολίτες θα απευθύνει, πιθανότατα αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού κι ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για κλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στον τρόπο που θα κάνουμε Χριστούγεννα, επαναλαμβάνοντας, κατά τις πληροφορίες, πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συνεχίζουν να έχουν απαγορεύσεις.

Αυτό ξεκαθαρίζουν άλλωστε και ανώτατες κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αλλάζει και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Την Τρίτη, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Good morning Britain» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εφαρμόζει το μοντέλο άλλων χωρών για να αναχαιτίσει την πανδημία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Σημείωσε όμως εμφατικά: «Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

Άμβλυνση αντιδράσεων

Δηλωτική της κυβερνητικής βούλησης να επενδύσει και όχι να προβεί σε αλλαγές στο μείγμα των μέτρων που εχουν τεθεί σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου, είναι η στάση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από πηγές που επικαλούνται γνώση των όσων διημείφθησαν, κατατείνουν στο ότι οι εισηγήσεις των επιστημόνων για αυστηροποίηση των υγειονομικών κανόνων στην εστίαση δεν έγιναν αποδεκτές από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα δε, με αξιωματούχους αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα της κυβερνητικής βούλησης να ενισχύσει τη στήριξη που απολαύει ο κλάδος της εστίασης καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την κινητοποίηση πόρων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνιστούν το μεγαλύτερο πακέτο που έχει διατεθεί από οποιονδήποτε άλλον κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ως αναγνώριση του σημαντικού πλήγματος που έχει δεχθεί τους τελευταίους 20 μήνες. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι σταδιακά μεγεθύνεται η θετική αντανάκλαση της στρατηγικής που εφαρμόζεται και από αρμόδιες πηγές αναφέρονται ως ενδεικτικό στοιχείο οι 48.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ