ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Λε Ντριάν: Άριστες οι διμερείς σχέσεις, Ελλάδα και Γαλλία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι

Δένδιας σε Λε Ντριάν: Άριστες οι διμερείς σχέσεις, Ελλάδα και Γαλλία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι
ΙΝΤΙΜΕ

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρώτη κατ' ιδίαν μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας.

Αμέσως μετά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, με τον Νίκο Δένδια αφενός να υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, αφετέρου να στέλνει μήνυμα προς την Ισπανία.

Η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 11:00 με τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Νίκος Δένδιας στον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Υποδέχτηκα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επιβεβαιώνοντας τις άριστες διμερείς σχέσεις. Ελλάδα και Γαλλία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι που συνδέονται με κοινές αξίες και ιστορικούς δεσμούς φιλίας των λαών τους», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Δένδιας.

Ξεκάθαρο μήνυμα «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε το πρωί με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έλαβε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου στην Αθήνα

Στις 13:00, ξεκίνησε και η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, σε συνέχεια των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο του σχήματος «3 +1».

Επί τάπητος θα τεθούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ, καθώς και το Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και διεθνείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Μετά το πέρας των εργασιών της τετραμερούς προγραμματίζεται να λάβουν χώρα δηλώσεις στον Τύπο περί τις 15:30.

Η τελευταία συνάντηση του εν λόγω σχήματος «3+1» έλαβε χώρα διαδικτυακά τον Μάιο του 2020, με συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ