ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενθάρρυνση των εμβολιασμών και έλεγχος των μέτρων μετά το μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Ενθάρρυνση των εμβολιασμών και έλεγχος των μέτρων μετά το μπλόκο στους ανεμβολίαστους
Οι ανεμβολίαστοi θα δουν τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω τους. INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την τελευταία ευκαιρία της Πολιτείας στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σε λιγότερες από σαρανταοκτώ ώρες θα δουν τον κλοιό των περιορισμών να σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω τους.

Με την κυβέρνηση στο διττό στόχο της ενθάρρυνσης των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόση, αλλά και στην αυστηρή επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεδιαλύνει ορισμένες θολές πτυχές.

Οι εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της λειτουργίας των εκκλησιών οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναλαμβάνουν ρόλο στους ελέγχους των πιστοποιητικών, αλλά δειγματοληπτικά συμπληρώνοντας το έργο που έως σήμερα έχουν επιφορτιστεί οι επίτροποι των Ιερών Ναών και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών.

Σε ό,τι αφορά στην είσοδο στα κομμωτήρια αυτή θα επιτρέπεται κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος είτε PCR 72 ωρών, είτε rapid test που διενεργήθηκε 48 ώρες νωρίτερα από την παρουσία στο κατάστημα ενδιαφέροντος. Θα ισχύουν δε, τα πρόστιμα τω 300 ευρώ για όσους παραβιάσουν τη νομοθεσία

Η τρίτη δόση

Το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τις ευάλωτες ομάδες του να προγραμματίσουν την ενισχυτική δόση ήταν ξεκάθαρο, καθώς με τη συμπλήρωση του επταμήνου από την πραγματοποίηση της δεύτερη δόσης θα λήγει η ισχύς της ελευθέρας για είσοδο στους χώρους ψυγαχωγίας.

«Διότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι στα ποσοστά εμβολιασμού που βρίσκονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτεροι. Όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού τόσο μειώνονται οι νοσηλείες και τόσο περιορίζονται οι θάνατοι. Δεν θα κουραστούμε να επιμένουμε στην στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η λήξη του πιστοποιητικού

Από εκεί και πέρα, και ενώ σοβεί η ευρωπαϊκή συζήτηση για χρονική διάρκεια τoυ πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού.

Σε αυτό το πεδίο πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η κατάθεση μιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που ενδεχομένως θα καλύπτει τη χρήση του στις περιοχές με το υψηλότερο, επιδημιολογικά, επίπεδο. Από την άλλη δεν αποκλείεται παρά το χθεσινό σήμα του εκπροσώπου της, και η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Πρόεδρο της Κοιμισιόν.

Οι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή εντατικά χαρακτηριστικά λαμβάνει η επιχείρηση των ελέγχων και το κέντρο βάρους θα πέφτει σε περιφερειακές ενότητες που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, αλλά και σε επιχειρήσεις που έχουν ιστορικό παραβατικότητας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, έχουν γίνει από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών 9 εκατομμύρια έλεγχοι. Έχουν διαπιστωθεί 24.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 8 εκατ. ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας σε 601 επιχειρήσεις. Ακόμα πιο αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στο πρώτο 15νθήμερο Νοεμβρίου.

Όπως, άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία στο διάστημα αυτό έχουν διαπιστωθεί 6.000 παραβάσεις που είναι περίπου το 80% του συνολικού αριθμού του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 2.142.000 και αναστολές σε 128 επιχειρήσεις. Μόνο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τους τελευταίους 2,5 μήνες έχει ελέγξει 20.509 πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης με την εφαρμογή covidfree.gr, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στην ταυτοπροσωπία.

Σημειώνεται ότι μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» διαπιστώθηκε ότι 21.000 εργαζόμενοι δεν είχαν κάνει την δήλωση με το αποτέλεσμα από το rapid test όπως ήταν υποχρεωμένοι.

Στόχος να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και η απόδοση των στοχευμένων παρεμβάσεων που έγιναν.

Οι άξονες του σχεδίου

Ο πρώτος άξονας αφορά στους χώρους οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους- χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πέρα από τη χρήσης μάσκας και τον περιορισμό της μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τ.μ. Είναι χώροι πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, οι λοιποί χώροι προμήθειας τροφίμων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις αστικές μετακινήσεις

Ο δεύτερος άξονας αφορά στους χώρους που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο. Είναι οι υπεραστικές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -στους οποίους περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους- καθώς και οι χώροι λατρείας.

Ο τρίτος άξονας αφορά στη διασκέδαση τους κλειστούς χώρους εστίασης, τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα.

Σε αυτούς τους χώρους η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με το πιστοποιητικό νόσησης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η ψυχαγωγία

Αναλυτικά, στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, στη δική τους υγείας.

Σύμφωνα με την κωδικοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

Οι ανήλικοι έως 12

Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

Κυλιόμενο ωράριο

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται σύμφωνα με την κυβέρνηση η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ