ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Βίτσας: Υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης ασύλου

Δ. Βίτσας: Υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης ασύλου
EUROKINISSI

Καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης του ασύλου στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο Mega, στόχος είναι οι αρμόδιες επιτροπές να αποφαίνονται για τις αιτήσεις ασύλου μέσα σε μία εβδομάδα. “Περιμένω σε 10-15 μέρες να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Η συμφωνία σαφώς έχει αποτελέσματα. Ήταν ο καλύτερος δρόμος, η καλύτερη λύση” τόνισε.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όσοι παραμένουν στην Ειδομένη, αλλά και στον Πειραιά δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά στο Σκαραμαγκά.

Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν 3.600 πρόσφυγες, είπε ο κ. Βίτσας, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα φύγουν περίπου 2.000 άνθρωποι, όχι μόνο για τον Σκαραμαγκά, αλλά και για τις άλλες δομές που έχουν συγκροτηθεί. Για τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση ελπίζει να έχουν φύγει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποφορτίζεται και η Ειδομένη, καθώς και ένα κομμάτι του Ελληνικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία, άρχισε να υπάρχει σημαντική μείωση των ροών, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συμφωνίας. “Αυτό μας διευκολύνει στη διαχείριση των ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα. Αν αρχίσει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία προς την Ευρώπη, αυτό θα πάψει τελείως”, τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημερινή επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχη στη Μόρια, η οποία όπως είπε αποκαλύπτει ότι το προσφυγικό είναι ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο κέντρα φιλοξενίας με προβλήματα, με στόχο να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με τους υπευθύνους και την Αυτοδιοίκηση και τη Δευτέρα να δοθούν οι κατάλληλες εντολές για να βελτιωθεί η κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ