ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή «53» με αιχμές για μνημόνιο και προσφυγικό

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή «53» με αιχμές για μνημόνιο και προσφυγικό

Επαναδραστηριοποίηση της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ με νέο όνομα, «Πρωτοβουλία 53+» και κείμενο έντεκα σελίδων το οποίο τοποθετείται για όλα τα ανοικτά πολιτικά ζητήματα και κυρίως τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και το μνημόνιο.

Η Πρωτοβουλία 53+ δηλώνει πρόθυμη να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία καθώς «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία» και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι μνημονιακές δεσμεύεις να εκλαμβάνονται από το «λαϊκό κόσμο» ως πρόγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο υπάρχουν κριτική για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το κέντρο βάρους της «καθοδήγησης» μετατοπίζεται συνεχώς από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου κάτι που «δεν μπορεί να γίνεται δεκτό».

Τέλος, εκφράζεται η αντίθεση της τάσης για την επιχειρούμενη προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Η συγκεκριμένη τάση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος καθώς σε αυτήν συμμετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου και ο Θοδωρής Δρίτσας ενώ σε αυτήν ανήκει η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα μέλη της ΠΓ του κόμματος Πάνος Λάμπρου, Χάρης Γολέμης και Μιχάλης Υδραίος.

Το κείμενο θέσεων αποτελεί, ουσιαστικά το πρώτο μανιφέστο της τάσης μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού όταν η ομάδα των 53+ μέτρησε σημαντικές απώλειες, χάνοντας σημαντικά στελέχη της που αποχώρησαν από το κόμμα, όπως ο πρώην Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ