ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή

Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την περαιτέρω συνδρομή που θα προσφέρει η Βιβλιοθήκη της Βουλής προς τη Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα από τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Τασούλα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της Βουλής συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, για την περαιτέρω συνδρομή που θα μπορούσε να προσφέρει η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων προς τη Βιβλιοθήκη της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στο πλαίσιο και της από ετών συνεργασίας τους στην ψηφιοποίησή της.

Βαρθολομαίος: «Δεν αισθανόμεθα μόνοι, όσον ολίγοι και αν είμεθα»

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για τα θερμά αισθήματα τα οποία εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «το οποίον αιώνες τώρα, από τα όχθας του Κερατίου και του Βοσπόρου, προσπαθεί να διακονίσει όχι μόνον το ορθόδοξον ποίμνιόν του, το ανά την οικουμένη, αλλά όλη τη χριστιανοσύνη και όλη την ανθρωπότητα, μέχρι και αυτής της αλόγου κτήσεως, για την οποία δεκαετίες τώρα πρωτοποριακώς ασχολείται και ενδιαφέρεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

«Ομιλήσατε για την μοναξιά που μπορεί να αισθάνεται ο φορεύς του αξιώματος το οποίον φέρει ο ομιλών. Σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε, ότι δεν αισθάνομαι, δεν αισθανόμεθα μόνοι, όσον ολίγοι και αν είμεθα, διότι αισθανόμεθα βιωματικά, υπαρξιακά να περιβαλλόμεθα από όλα τα πνεύματα των προγόνων μας, των προ ημών, των αγίων, των μαρτύρων, των ομολογητών και των απλών χριστιανών οι οποίοι έζησαν εις την βασιλίδα των πόλεων και των οποίων τα πνεύματα είναι πάντοτε εκεί, γύρω από τους τάφους των, γύρω από το ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και με την ευχή των προκατόχων μου, όσο δύσκολες και αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες κατά καιρούς, συνεχίζουμε με αγωνιστικόν φρόνημα την προσπάθειά μας να επιβιώσουμε, να κρατήσουμε ανόθευτη την ιερά παρακαταθήκη, ακεραία την κληρονομιά των πατέρων μας και να τα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές» δήλωσε.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος είπε ότι και η Εθνική Αντιπροσωπεία, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, είναι εις το πλευρό της Μητρός Εκκλησίας. «Βεβαίως, το 1850 εδόθη το αυτοκέφαλο εις την Εκκλησία της Ελλάδος, όμως αυτή η διοικητική αλλαγή εις τα εκκλησιαστικά πράγματα δεν απέκοψε ποτέ τον ελληνικό λαό από την μήτρα του Γένους, από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Είστε εδώ όλοι οι Έλληνες, προέκτασις της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως» συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας τα θερμά αισθήματα του ελληνικού λαού, των οποίων γίνεται αποδέκτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέχισε: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και αυτή τη φορά, που γιορτάζω την τριακονταετία της ταπεινής Πατριαρχίας μου, αισθάνομαι και βιώνω τα αισθήματα του ελληνικού λαού, αισθήματα σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα Εκκλησία, κατ' επέκτασιν και προς το ταπεινό μου πρόσωπο, το οποίο είναι φορεύς και εκφραστής της μητρός Εκκλησίας. Και κάθε φορά που γίνομαι αποδέκτης αυτών των αισθημάτων του ευσεβούς ελληνικού λαού ενισχύομαι και επιστρέφω στην Κωνσταντινούπολη πιο δυνατός, πιο αισιόδοξος για το μέλλον».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στον τόπο καταγωγής του κ. Τασούλα, την Ήπειρο, η οποία, όπως υπενθύμισε, «μας έδωσε έναν μεγάλο Οικουμενικό Πατριάρχη τον από Αμερικής Αθηναγόρα, ο οποίος στα 23 περίπου χρόνια της Πατριαρχίας του έκανε τομές, άνοιξε νέους ορίζοντες στη ζωή και στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνήψε σχέσεις με τους Καθολικούς, με τους Διαμαρτυρομένους, με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως σε όλο τον κόσμο, και μας άφησε μια βαριά, αλλά πολύτιμη κληρονομιά, την οποία με τις ασθενείς μας δυνάμεις προσπαθούμε να συνεχίσουμε και να μεταδώσουμε και εμείς εις τους διαδόχους μας».

«Είθε να έχουμε και άλλας επανασυναντήσεις εδώ ή, θα ευχηθώ, κατά προτίμησιν, στην Κωνσταντινούπολη, για να επισκεφθείτε και τη Χάλκη και να δείτε τους καρπούς των κόπων σας και της προσφοράς σας» κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στην προσφορά της Βουλής να βοηθήσει στην αξιοποίηση των πολυτίμων θησαυρών που περιέχει η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Τασούλας: «Η Βουλή σας υποδεχέται ως Εθνική Αντιπροσωπεία»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανέφερε ότι η Βουλή των Ελλήνων τον υποδέχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία «με την κυριολεκτική της έκφανση», που εκφράζει δηλαδή τα αισθήματα όχι μόνο τα δικά του ή των πτερύγων της Βουλής, αλλά σύσσωμου του ελληνικού λαού, ο οποίος σας περιβάλλει με τεράστιο σεβασμό και αγάπη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις προσπάθειές σας και την απόδοση των προσπαθειών σας σε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, σε θέματα ενότητας της ορθοδοξίας, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προσπάθεια να μείνει άσβεστο το καντήλι της ορθοδοξίας στο ιερό Φανάριο, σε θέματα ζωντανέματος ιερών προσκυνημάτων και σε θέματα που άπτονται σε όχι κοσμικού τύπου διεκδικήσεις, αλλά βαθύτατα πνευματικού και γι' αυτό και ιστορικού τύπου, όπως είναι η κορυφαία διεκδίκηση, ανάμεσα στα άλλα, της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ώστε να κλείσει, κατά την έκφρασή σας, η ζοφερά σελίς, που άνοιξε πριν από 50 χρόνια με το κλείσιμο της» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Σας υποδέχομεθα και αντιλαμβανόμεθα πως τελείτε την αποστολή σας υπό τη γοητεία ότι ενεργείτε και πράττετε και διδάσκετε υπό το πρίσμα της αιωνιότητος. Το πρίσμα της αιωνιότητος σας το χαρίζει ο τίτλος, οι αιώνες απ' όπου προέρχεται ο πρώτος θρόνος που κατέχετε αλλά και η προοπτική αυτού του θρόνου ανάμεσα στην ελληνική Ορθοδοξία, στην παγκόσμια Ορθοδοξία αλλά και στην παγκόσμια διαθρησκευτική κοινότητα» δήλωσε και συνέχισε:

«Διακονείτε την Ορθοδοξία κάτω από την ομήγυρη των ίδιων άστρων που αντίκριζαν Μαγναύρες και Βλαχέρνες, η ίδια ομήγυρη άστρων νυκτερινών, κατά την έκφραση του Σοφοκλή, «νυκτέρων άστρων ομήγυρις», η ίδια ομήγυρη, λοιπόν, άστρων παρακολουθεί και θαυμάζει και προστατεύει το έργο σας. Σε άλλους καιρούς, σε άλλες ανάγκες, σε άλλες εποχές, βεβαίως. Αλλά αυτή η παράδοση που έχετε και εκφράζετε, είναι, επιτρέψτε μου να πω, Παναγιώτατε, ό,τι πιο συναρπαστικό μπορεί να νιώσει άνθρωπος που έχει στοιχειώδη γνώση αποστολής, ιστορίας και σεβασμού σε αυτό που εκφράζετε.

«Η μοναξιά τέτοιων καθηκόντων, πιστέψτε με, δεν είναι αφόρητη. Όπως έλεγε ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος, «Ελθέ, ὁ μόνος πρός μόνον, ὅτι μόνος εἰμί, καθάπερ ὁρᾷς!». Αυτή η μοναξιά της υψηλής αποστολής, είμαι βέβαιος, δεν είναι η ανυπόφορη μοναξιά της μοναχικότητας, αλλά η ωραία αίσθηση ότι και μόνος αλλά και με πολλούς θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας».

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, σήμερα ο Πατριάρχης είναι ανάμεσα σε τέτοιους πολλούς, που τον σέβονται και τον εκτιμούν και είναι αποφασισμένοι να τον βοηθήσουν στην υψηλή αποστολή του. «Μία ένδειξη ελάχιστης συμβολής στην υψηλή αποστολή σας είναι και η συνέχεια εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων της συνεργασίας μας για την ταπεινή συμβολή της Βουλής εις την περαιτέρω αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής της Χάλκης».

Τέλος, εξέφρασε «εκ μέρους των πτερύγων της Βουλής, εκ μέρους του ελληνικού λαού συνεπώς, τις πλέον ευλαβικές προσρήσεις για την παρουσία σας αλλά και για την προοπτική σας, που ευχόμαστε να είναι πλησιφαής και θεοσέβαστη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ