ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για «deals» και δημόσιο χρήμα

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για «deals» και δημόσιο χρήμα
Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «κυβέρνηση των deals» αλλά και η προ ημερών «προειδοποίησή» του για προανακριτική επιτροπή που θα εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στην υπόθεση του Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα και «αποτυχημένο» τέως πρωθυπουργό και τον κάλεσε να μην «απειλεί» στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ήρθατε και μας είπατε ότι κάνουμε deals και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε... Απειλήσατε ευθέως τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε, δεν θα ξαναπειλήσετε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ένα deal κι αυτό ειναι με τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν γίνει κυβέρνηση. «Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός», είπε.

Σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι απαντώντας στον πρωθυπουργό, ανέφερε πως έχει υποχρέωση και ευθύνη να καταγγέλλει όταν διαπιστώνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

«Η συζήτηση αυτή δεν τελειώνει εδώ, είναι πολύ κρίσιμη για το σήμερα και το αύριο της μέσης οικογένειας. Όσο στη διακυβέρνηση του τόπου παραμένει μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που είναι εγκλωβισμένοι στις δεσμεύσεις τους με μεγάλα συμφέροντα, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα στον τόπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός, όταν δημόσιο χρήμα κατασπαταλείται κι όταν εξοπλιστικά αυξάνουν το κόστος κατά 1 δισ., να είμαι εδώ και να καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα».

Περνώντας στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όταν μιλάτε για τα μνημόνια, τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την ιστορία με τον πυρομανή που βάζει φωτιά και καλεί την Πυροσβεστική. Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της οικονομίας με τον κ. Βαρουφάκη και την περήφανη διαπραγμάτευση που όλοι θυμόμαστε.» Επίσης, μίλησε για επώδυνη «κωλοτούμπα» το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα που πλήρωσε η χώρα και η μεσαία τάξη και χαρακτήρισε «ψεύτη» και «αποτυχημένο τέως πρωθυπουργό που έχασε τρεις εκλογές» τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα ανέφερε για τα μέτρα που ελήφθησαν.

Άγρια κόντρα είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας και για την υπόθεση της ΔΕΗ. Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «εκχώρηση» της ΔΕΗ από τη σημερινή κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Η αξία της μετοχής της ΔΕΗ όταν παραδώσατε την εξουσία ήταν ένα ευρώ, ποια είναι η αξία της σήμερα; 9 ευρώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ποια η αξία των μετοχών του Δημοσίου επι ημερών σας; 200 εκατ. ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών σήμερα 1,2 δις ευρώ και τολμάτε να μιλάτε σήμερα για την ΔΕΗ. Εσείς που την χρεοκοπήσατε, πήρατε τους συνδικαλιστές αγκαλιά στην πλάτη των καταναλωτών και των φορολογούμενων και ζητάτε τα ρέστα για κάτι που και εσείς είχατε δεσμευτεί, ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ».

«Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Ξέρετε γιατί; Ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ που εσείς διορίσατε, ο κ. Παναγιωτάκης και λέει δύο πράγματα: ναι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και ότι αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ένα ευρώ. Σε τέτοια κατάσταση είχε περιέλθει η ΔΕΗ επι των ημερών σας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. «Και φυσικά αυτό το ντιλ, να μιλάμε καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Ένα fund καθόλου άγνωστό σας ελέγχει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτική ασφάλιση και ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds. Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως τις ημέρας επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μια νύχτα. Δεν το κάνετε σε μια νύχτα, το κάνετε νύχτα. Το σχέδιο αυτό το δουλεύετε καιρό. Αυτή η επιχείρηση, η ΔΕΗ δεν αύξησε από το 2015-19 ούτε ένα ευρώ. Αυτός ήταν ο κοινωφελής ρόλος της. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals στο ΣΕΒ στα εξοπλιστικά, για το ασφαλιστικό. Deals στην ενέργεια, deals με τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των deals».

Παρακολουθείστε την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια όπως την κατέγραψε το CNN Greece στο live blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ