ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρεμιέρα» με ένταση στην εξεταστική για τη σύνθεση του προεδρείου της

«Πρεμιέρα» με ένταση στην εξεταστική για τη σύνθεση του προεδρείου της
Η εκλογή «γαλάζιου» προεδρείου αποτέλεσε το πρώτο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης της πλειοψηφίας ΙΝΤΙΜΕ

Πρεμιέρα με ένταση έκανε η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της διαφημιστικής δαπάνης για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Η εκλογή «γαλάζιου» προεδρείου αποτέλεσε το πρώτο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης της πλειοψηφίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε χειραγώγηση της επιτροπής.

Τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης όσο και η Κατερίνα Παπακώστα εκ μέρους της ΝΔ επικαλούμενοι το Σύνταγμα αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής επέκριναν την αντιπολίτευση για νομικούς αυτοσχεδιασμούς και ακροβατισμούς.

«Η πρόταση της μειοψηφίας αφορά μόνον στην εκκίνηση της επιτροπής», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι δεν είχε τεθεί ζήτημα διακομματικού προεδρείου κατά τη συζήτηση του άρθρου στην αναθεώρηση του Συντάγματος. «Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε δύο διαφορετικές κατηγορίες εξεταστικών», είπε για να συμπληρώσει ότι ως προς αυτό το θέμα και σε αυτή την εξεταστική θα γίνει ότι και στις προηγούμενες.

Για το χειρότερο ξεκίνημα που θα μπορούσε να έχει η εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλυπτικό των προθέσεων -όπως είπε- της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται επιτροπή με πρόταση της μειοψηφίας.

Για απόπειρα της ΝΔ να ελέγξει τη διαδικασία έκανε λόγο ο Γιώργος Καμίνης από το ΚΙΝΑΛ, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στα άλλα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση των βουλευτών του που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή κάνει λόγο για απομόνωση της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει.

Απομονωμένη πολιτικά η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση!

Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η επιτροπή εξέλεξε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) στη θέση του προέδρου, τον Νικόλαο Υψηλάντη (ΝΔ) ως αντιπρόεδρο και τον Γιάννη Μελά (ΝΔ) ως γραμματέα.

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους βουλευτές εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτή να μην αμείβονται.

«Διαφωνώ με τη στάση που περικόπτει διαρκώς τις βουλευτικές αμοιβές και θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να πορευόμαστε με αυτή την κατεύθυνση που έχει και λαϊκίστικα κίνητρα», είπε, προκαλώντας αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ