ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών - Το Εθνικό Σχέδιο

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών - Το Εθνικό Σχέδιο
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση περιέγραψε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο η Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή.

Στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του σχεδίου στο οποίο επικεφαλής τίθεται η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, η οποία ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα θέματα αυτά.

«Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και αποδοχή, ενώ αποτελεί μια ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής», είπε και πρόσθεσε ότι «η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ «ανατριχιαστικό» είναι το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών φτάνει στις αρχές. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα.

«Η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει τους μελλοντικούς ενήλικες από επώδυνα πράγματα που θα στιγματίσει την ζωή τους. Αποτελεί μια ουσιαστική τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση η οποία πλουτίζει το πεδίο της δημοκρατίας στο τομέα δικαιωμάτων», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων το οποίο θα ορίζει ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τις δικαστικές και διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και στο αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών που θα παρακολουθεί κάθε περιστατικό και θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους.

«Όσοι ασχολούνται με έναν ή άλλο τρόπο με παιδια θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας», υπογράμμισε. Παράλληλα, καθιερώνεται υποχρέωση όλων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που σχετίζονται με παιδιά να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να μπορεί ο ίδιος να αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στον οποίο αυτά τα αδικήματα μετατράπηκαν σε κακουργήματα, ενώ η παραγραφή εγκλημάτων ξεκινά με την ενηλικίωση των θυμάτων. «Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτη. Ο βιασμός ανηλίκων οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη. Καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την διαπερνά γι’ αυτό και μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη για να μας ενεργοποιήσει όλους», είπε. «Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Εγγράφεται σε τόξο μέτρων για τα δικαιώματα, για το bullying για προστασία ασυνόδευτων και ατόμων με αναπηρία. Οι πολιτικές αυτές θα συνεχιστούν αταλάντευτα γιατί όπως έχουμε πει δεν υπάρχει οικονομική προκοπή χωρίς κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει ευμάρεια στο κράτος χωρίς ευημερία στον πολίτη και δεν υπάρχει συλλογική επιτυχία χωρίς προσωπική ευαισθησία», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Η Δημοκρατία μας ζητά να επιλέξουμε την δυνατή της φωνή έναντι της ένοχης σιωπής. Αυτό κάνουμε πολύ περισσότερο όταν η φωνή που μας καλεί είναι παιδική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ