ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Όλοι έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής

Αλ. Τσίπρας: Όλοι έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής
Ο Αλέξης Τσίπρας στο λιμάνι της Μυτιλήνης το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, όπου πραγματοποιήθηκε δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου για τα θύματα των προσφυγικών ροών Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Την εκτίμησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο προσεχές διάστημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ με αφορμή την ιστορική επίσκεψη των τριών προκαθημένων στη Λέσβο.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Μυτιλήνη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της σημερινής ιστορικής επίσκεψης.

Αναφέρθηκε στο ανοιχτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκτίμησε ότι «είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία πριν από το Πάσχα και χωρίς τα πρόσθετα μέτρα που αξιώνει το ΔΝΤ», κάνοντας λόγο για «ανάσταση της οικονομίας».

«Όλοι έχουν καταλάβει –και η διεθνής οικονομική κοινότητα και ο ελληνικός λαός– ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν προέβλεπε ούτε περικοπές μισθών ούτε απολύσεις.

«Εμείς θα τηρήσουμε το γράμμα της συμφωνίας, και το γράμμα της συμφωνίας δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων και δεν θα υπάρξει μείωση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια πολύ ήπια προσαρμογή, η οποία επήλθε έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα, από τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει, κάνοντας παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος της διαδρομής: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «διαψεύδονται παταγωδώς» όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα πως η Ελλάδα είναι απομονωμένη. Όπως είπε:

Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση.

Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Υπερασπιζόμενος τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται».

Προσέθεσε δε πως αυτός είναι και ο λόγος για τη διαφωνία του ΔΝΤ, παραπέμποντας σε χτεσινές δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ότι «δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ