ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο CNN Greece: Αλλαγές στην εκπαίδευση της ΔΙΑΣ - «Στόχος η ασφάλεια παντού»

Οικονόμου στο CNN Greece: Αλλαγές στην εκπαίδευση της ΔΙΑΣ - «Στόχος η ασφάλεια παντού»
Ο κ. Οικονόμου αποκαλύπτει το νέο πλαίσιο εκπαίδευσης της ΔΙ.ΑΣ ΙΝΤΙΜΕ

Τις λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο της εκπαίδευσης της ομάδας ΔΙΑΣ που ξεκινά νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου, αποκαλύπτει στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN Greece o υφυπουργός προστασίας του πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα και την εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ , ο υπουργος προστασίας του πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε ανακοινώσει αλλαγές στην ηγεσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας ενώ ένα από τα σημαντικά σημεία ήταν και το άνοιγμα «νέου κεφαλαίου» στην εκπαίδευση.
Οι αστυνομικοί της υπηρεσιας πρώτης γραμμής και πρώτης ανταπόκρισης ,ξεκινούν εκπαίδευση πάνω σε θεωρητικά θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα και πρακτικές ασκήσεις ποινικού δικαίου αλλά και μετεκπαίδευση σε όπλα και σενάρια καταδιώξεων ακόμα και ομηριών. Μάλιστα για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις όπως το πρώην Ολυμπιακό σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο.

Ο κ. Οικονόμου που ανέλαβε αποκλειστικά το πρόγραμμα αυτό, αναφέρεται στη συνέντευξη του και στο συνολικό πλάνο που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ στο θέμα των εκπαιδεύσεων ενώ δεν διστάζει να απαντήσει και στην ερώτηση για τις περιπτώσεις που η συγκεκριμένη υπηρεσία ,αν και έχει κερδίσει την αποδοχή της κοινωνίας, ήρθε απέναντι σε πολίτες.

Η συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου


1) Πάνω σε ποιους βασικούς άξονες να κινηθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που θα ξεκινήσει τη 1 Δεκεμβρίου;

Η μετεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού των ομάδων ΔΙΑΣ, συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης και της συνεχούς εκπαίδευσης των δυνάμεων πρώτης ανταπόκρισης -Άμεσης Δράσης- που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος την 1η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα για τις δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα και ευθύνη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΜΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης της ΓΑΔΑ. Ημερομηνία Έναρξης είναι η 29η Νοεμβρίου και η μετεκπαίδευση θα εξελιχθεί σε ομάδες των 100 ατόμων, και αφορά το σύνολο του προσωπικού που στελεχώνει τις ομάδες Δίας της Αττικής, με εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα την 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η εκπαίδευση προβλέπεται να έχει ένα θεωρητικό μέρος που θα περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα-ρατσισμός-ξενοφοβία-διεθνή προστασία, θέματα ψυχολογίας, πρακτικές ασκήσεις ποινικού δικαίου και στα υπό πιο στενή έννοια αστυνομικά ζητήματα, επαγγελματική αγωγή-κανόνες δεοντολογίας, οργανισμός και κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πρακτικό μέρος της μετεκπαίδευσης, όπου θα αξιοποιηθούν χώροι της ΔΕΑΔ (πρώην Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου), του αεροδρομίου και της Αστυνομικής Ακαδημίας θα υπάρξει και θα συμπεριλαμβάνεται πρόσθετη εκπαίδευση στα όπλα, την Αστυνομική αυτοάμυνα, στον έλεγχο ύποπτων ατόμων με κλιμακούμενα σενάρια εντάσεις, ελέγχους οχημάτων, μπλόκα, ειδική θεματική στην καταδίωξη, διαχείριση εγκλημάτων, ληστειών, ομηρίες.


2) Υπάρχει η σκέψη να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε άμεση δράση και ΔΙΑΣ ;

Είναι ήδη δημοσιοποιημένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. από τις εξαγγελίες στις αρχές Νοεμβρίου, για την διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, με προτεραιότητα τις ομάδες ΔΙΑΣ. Στόχος η αναβάθμιση του επιπέδου των αστυνομικών σε τρία πεδία: Το επιχειρησιακό, της επικοινωνίας-επαφής με τους πολίτες, την γνώση της νομοθεσίας.
Υπενθυμίζω την συγκρότηση ειδικών ‘σχολείων μετεκπαίδευσης’ για τους ειδικούς φρουρούς, αλλά και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας με νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ο στόχος του συνολικού πλάνου που εφαρμόζεται είναι μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, αλλά άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Μία Αστυνομία του μέλλοντος, της νέας εποχής, με ορίζοντα την δεκαετία 2030 -2040.

3) Η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται από τις πιο μάχιμες στη πάταξη της εγκληματικότητας και έχει κερδίσει την αποδοχή της κοινωνίας. Τι πιστεύεται ότι έφταιξε και ήρθε σε κάποιες περιπτώσεις απέναντι από πολίτες ;

Οι ομάδες ΔΙΑΣ βρίσκονται σε 24ωρη βάση στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης σε κάθε τύπου επείγον συμβάν. Επίσης η συνεχής παρουσία τους στους δρόμους και τις γειτονιές, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εμπλακεί, με μεγάλη επιτυχία σε περιστατικά επείγοντα και με ρίσκο, όπως και σε καταδιώξεις υπόπτων ή εγκληματικών στοιχείων.

Υπό την έννοια αυτή η παρουσία τους στους δρόμους και τις γειτονιές είναι πολύ φυσιολογικό ότι αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους πολίτες. Είναι μία μάχιμη υπηρεσία πρώτης γραμμής και συνεχούς επαγρύπνησης, με πολλές επιτυχίες. Αν υπήρξαν περιπτώσεις και περιστατικά όπου σημειώθηκε ελεγχόμενη ή και παράτυπη συμπεριφορά ή αντίδραση, οι εσωτερικές διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ. και οι πειθαρχικοί έλεγχοι θα επιβληθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι ομάδες ΔΙΑΣ σε επίπεδο προσωπικού, όπως σας περιέγραψα αναλυτικά, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης, ενώ ήδη εξελίσσονται αλλαγές σε πρόσωπα και δομές στο επιχειρησιακό κέντρο της Άμεσου Δράσης, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα.
Θέλω να σημειώσω και σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ατυχές περιστατικό, αλλά αυτό λαμβάνεται άμεσα υπόψη ως προς τις παραμέτρους του, από την ηγεσία -πολιτική και φυσική- για την περαιτέρω αναβάθμιση και εξέλιξη των δυνατοτήτων της Αστυνομίας, αλλά και την επιβεβαίωση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και Αστυνομικών.

4)Το θέμα της τοποθέτησης των καμερών στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που βρίσκεται;

Ο εξοπλισμός με κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου στις στολές των αστυνομικών αλλά και στα μηχανοκίνητα μέσα, περιπολικά και μηχανές, έχει διττό στόχο: από τη μία ν’ αποτραπούν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και από την άλλη να προστατευθούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί αλλά και το Σώμα γενικά από άδικες, συκοφαντικές και δόλιες καταγγελίες.

Όπως είναι φυσικό οι κάμερες θα προστεθούν στις δυνάμεις αποκατάστασης τάξης (ΥΜΕΤ, ΥΑΤ) αλλά και στις υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης (Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ. κλπ.).
Από το 2020 όταν υπήρξαν και οι σχετικές εξαγγελίες έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια συστήματος 20 καμερών για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, που μετέφεραν απευθείας την εικόνα, με τη χρήση καρτών SIM, στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια είκοσι (20) καμερών σώματος (στις στολές) για την κάλυψη αναγκών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που μπορούν να μεταφέρουν εικόνα σε οποιοδήποτε Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα.
Στην παρούσα πλέον περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη, στη φάση επικαιροποίησης των τελικών προδιαγραφών, διαδικασία για την προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής 2.000 καμερών σώματος και 500 για οχήματα που στο πλαίσιο του εφικτού από δημοσιονομική οπτική, θα καλύψουν τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης θέλω να υπογραμμίσω κάτι: Το μήνυμα Ασφάλεια Παντού-Ασφάλεια για όλους που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν είναι ένα σύνθημα.

Αλλά ένας στρατηγικός στόχος για τον τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας. Θα γίνει ότι είναι δυνατόν στην παρούσα φάση, μετά το τέλος της εποχής των περιορισμών των Μνημονίων, προκειμένου η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, μία από τις πιο ασφαλείς χώρες για τους ανθρώπους, τις περιουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ