ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην Washington Post: Κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου

Μητσοτάκης στην Washington Post: Κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο πρωθυπουργός ΙΝΤΙΜΕ

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πριν από τα Χριστούγεννα η καμπύλη της πανδημίας στην Ελλάδα θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο.

Για την πανδημία

«Βλέπουμε μια έξαρση τώρα, αλλά μάλλον θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ήταν έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στην ενισχυτική δόση. Το έχουμε καταστήσει υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73 τοις εκατό. Θέλουμε να το ωθήσουμε στο 80 τοις εκατό».

Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για την αρνητική, όπως την χαρακτήρισε η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, δημοσιότητα που δέχεται η Ελλάδα για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, μια χώρα, που όπως τόνισε, εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να μπουν όπως θέλουν. Αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στους πολίτες μου, και κάνω επίσης τη δουλειά για λογαριασμό της Ευρώπης, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε, εμφατικά:

«Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015, και αυτή είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία του Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να παραλαμβάνει σκάφη που ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές όσο βρίσκονται ακόμη εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία αφού υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο για την τουρκική εγχώρια σκηνή, σημείωσε λακωνικά: «Το νόμισμα δέχεται μεγάλη πίεση».

Σε συνδυασμό όμως με την ρητορική όξυνσης και τις προκλήσεις στις οποίες προχωρά η Άγκυρα προειδοποίησε: «Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκίακυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας».

Για την άμυνα και την οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής δαπανών που ακολουθεί η Ελλάδα στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας ότι την ύπαρξη των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και έκανε ειδική μνεία στην προοπτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και με αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, F-35:

«Ξοδεύουμε περίπου το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ μας, γιατί προφανώς έχουμε πραγματικές απειλές για την ασφάλεια. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε τις δυνάμεις μας, [συμπεριλαμβανομένου] του μισού στόλου μας F-16, κάτι που κάνουμε μαζί με την αμερικανίδα εργολάβο Lockheed Martin. Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Αγοράσαμε τρεις γαλλικές φρεγάτες για να αναβαθμίσουμε το ναυτικό μας».

Στο μέτωπο της οικονομίας ο πρωθυπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη και αφού υπογράμμισε τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 (+7%) και το 2022(+5%) τόνισε εμφατικά: «Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης. Η ανεργία μειώνεται. Οι νέοι Έλληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Το μέλλον είναι λαμπρό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι:

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023». Πρόσθεσε δε, εμφατικά: «Θα μπορέσουμε επίσης να αποπληρώσουμε μέρος του χρέους μας μέσω των ετήσιων δημοσιονομικών μας επιδόσεων».

Εξήγησε μάλιστα την λογική της διεκδίκησης για τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας: «Καταργήσαμε τους κανόνες δαπανών κατά τη διάρκεια του Covid. Έτσι ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας. Γι' αυτό έχουμε δει μείωση της ανεργίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι αρχικοί κανόνες ήταν πολύ άκαμπτοι. «Επιβάλλαμε πολύ μεγάλο βάρος στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Καταλαβαίνω ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση».

Για τις επενδύσεις

Αναφερόμενος στις αμερικανικές επενδύσεις, από εταιρείες όπως η Microsoft, η Tesla και η Amazon σημείωσε:

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κοιτάζουν τώρα την Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας. Η Pfizer έχει δημιουργήσει ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και θα καταλήξει να απασχολεί σχεδόν 700 άτομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διακριτή αναφορά στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό και στις επιδόσεις ενώ σχολίασε και το ισχυρό ρεύμα αμερικανών επισκεπτών:

«Ανοιχτήκαμε με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Κάποια στιγμή, είχαμε 10 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι καθημερινά. Ανυπομονώ να καλωσορίσω πολλούς ακόμη Αμερικανούς τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι».

Για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την πρόσφατη επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Ανοίγει νέες [βάσεις] για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Αυτό θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν είπε: «Νομίζω ότι θα μπορέσω να επισκεφθώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που καταλαβαίνει πραγματικά καλά την περιοχή. Είναι πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Για τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε και την αισιοδοξία του για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές κάλπες ενώ ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνησή του μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στον λαϊκισμό τόνισε:

«Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε μια λογική κεντροδεξιά αρμόδια κυβέρνηση που ήρθε μετά από μια λαϊκιστική κυβέρνηση που απογοήτευσε τον ελληνικό λαό. Εκλεγήκαμε με μια σαφή εντολή: να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό. Ποτέ δεν σταματήσαμε να ωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Covid».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ