ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: Μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών- Ειδική εκδήλωση στη Βουλή

Συρεγγέλα: Μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών- Ειδική εκδήλωση στη Βουλή
Συζήτηση για τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την έμφυλη και οικογενειακή βία ΙΝΤΙΜΕ

Στους βασικούς άξονες του σχεδίου για την έμφυλη και οικογενειακή βία αναφέρθηκε στη Βουλή στην ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη «Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» η Μαρία Συρεγγέλα και έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής στα περιστατικά βίας κατά γυναικών.

«Μια βίαιη συμπεριφορά δε είναι τυχαία και μπορεί να επαναληφθεί, να μην προσπαθεί η γυναίκα να επιβιώσει μέσα στο φόβο, να μην σιωπούμε και να στρέφουμε αλλού το βλέμμα», επεσήμανε η υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η νέα καμπάνια που τονίζει ότι οι λέξεις των θυτών γίνονται μαχαιριές για τις γυναίκες, έχει ευαισθητοποιήσει γυναίκες και νέους.

«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ενσωματώθηκε ως ξεχωριστό αδίκημα η γυναικοκτονία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας. «Το γυναικείο φύλο εξαιτίας στερεοτύπων παραμένει το πιο ευάλωτο, να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες να μιλήσουν για ότι πέρασαν ανεξαρτήτως μορφής», είπε.

«Έχουμε υπέρτατη υποχρέωση να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε κέλυφος ασφάλειας για όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, είναι από τους λίγους στόχους που υπάρχει συναντίληψη και καθολική συνεργασία», ανέφερε από πλευράς ΝΔ η Άννα Καραμανλή, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας ζήτησε να μην εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα. «Στόχος της επετειακής αναφοράς η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας να παροτρύνουμε όσες φοβούνται, να τους πούμε είμαστε δίπλα σας», ανέφερε και ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση από τους αστυνομικούς και τους δικαστές που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις.

«Οι καταγγελίες για τις γυναικοκτονίες αυξάνονται αλλά δε είναι ικανές να σταματήσουν τους δράστες, κάποιοι άνδρες μέσα στην πανδημία βρήκαν για εκτόνωση τον εύκολο σάκο του μποξ τις γυναίκες και τα κορίτσια τους», επεσήμανε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ, ενώ στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που γεννούν την ανασφάλεια για την εκμετάλλευση των γυναικών αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Δομές φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες και καλύτερη εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να μην μένει καμία καταγγελία ανεξερεύνητη ζήτησε η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ