ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Γκάνα ο Νίκος Δένδιας με δωρέα 150.000 εμβολίων από την Ελλάδα και μήνυμα φιλίας

Στη Γκάνα ο Νίκος Δένδιας με δωρέα 150.000 εμβολίων από την Ελλάδα και μήνυμα φιλίας
Ο Νίκος Δένδιας με την ομόλογό της Γκάνας Αγιορκορ Μπότσγουεϊ Twitter @ Nikos Dendias

Για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Γκάνας με έμφαση στις κοινές επενδύσεις, καθώς και την αμοιβαία προσήλωση στην αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η ομόλογός του Αγιορκορ Μπότσγουεϊ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Δένδια στην αφρικανική χώρα.

Επί τάπητος τέθηκαν στη συνάντηση και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Γκάνα, όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος του μέλλοντος της Γκάνας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε ακολούθως στην τοπική τηλεόραση.

Όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας υπουργός επισκέπτεται την Γκάνα.

«Αυτό που βλέπω είναι μια νεαρή αφρικανική χώρα που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και είναι καθ' οδόν προς ένα πολύ λαμπρό μέλλον. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε, θα θέλαμε να πάμε την κοινή μας φιλία σε ένα νέο επίπεδο, να την προωθήσουμε» επισήμανε.

Ο κ. Δένδιας παρέδωσε 150.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού ως έκφραση της αλληλεγγύης της Ελλάδας στη Γκάνα και τον λαό της.

Επεσήμανε πως Ελλάδα και Γκάνα είναι ναυτικοί λαοί και «έτσι, αυτός ο κοινός παρονομαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ λαμπρό μέλλον για εμάς και μπορούμε να εργαστούμε με όλους τους τρόπους μαζί, στον τομέα της ενέργειας, μέσω του ελληνικού θαλάσσιου στόλου, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μπορούμε πραγματικά να συνεργαστούμε για το πώς να φέρουμε στην Γκάνα την τεχνογνωσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και επίσης του τουρισμού, στον οποίο έχουμε μια από τις καλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Υπάρχουν πολλές συνέργειες που μπορούν να οικοδομηθούν. Αλλά αυτό χρειάζεται ανθρώπινη επαφή και, επίσης, χρειάζεται οικονομική επαφή. Πρέπει να βάλουμε σάρκα στα οστά της πολύ καλής και φιλικής μας σχέσης» ανέφερε.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές, αλλά χρειάζεται θετική δουλειά. Έχετε έναν νέο, πολύ δυναμικό πληθυσμό. Αυτό είναι το καλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε επίσης το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου στην Τέμα της Γκάνα, εκφράζοντας συγκίνηση και υπερηφάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ