ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΥΕΘΑ: Εξετάζεται και δεν έχει αποφασιστεί αποστολή δύναμης στο Σαχέλ

Πηγές ΥΕΘΑ: Εξετάζεται και δεν έχει αποφασιστεί αποστολή δύναμης στο Σαχέλ
Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με μια πιθανή αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Το ζήτημα της πιθανής αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική, εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αφορμή εκτιμήσεις και εικασίες που μεταδόθηκαν από μερίδα ΜΜΕ.

«Όποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την ξεκάθαρη θέση, απλά ψεύδονται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει τονίσει κατά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και Διεθνών Εταίρων για την «Task Force Takuba» υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, στις 7 Απριλίου 2021, ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την ασφάλεια στην περιοχή.

Επισημαίνεται, δε, ότι στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S).

Η συνέντευξη Παναγιωτόπουλου

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, αποκάλυψε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ.

Στο ερώτημα αν στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία, φείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε.

«Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παναγιωτόπουλος: Εξετάζουμε την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στο Σαχέλ

Αντίδραση Κατρούγκαλου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου στα όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr για το ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στο Σαχέλ.

«Για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας και Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», έγραψε στο twitter o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ