ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έπραξα το καθήκον μου για να βγούμε από την περιπέτεια

Μητσοτάκης: Έπραξα το καθήκον μου για να βγούμε από την περιπέτεια
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 13:30

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε αλλά πρόεχει το κοινό καλό, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης.

«Η ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών έρχεται πρώτη σε περιστατικά covid αλλά τελευταία στον εμβολιασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε ότι προτιμά να φανεί πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αναδειχθεί υγειονομικά σωστός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας και την αρμόδια επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να ανοίξει η τρίτη δόση σε συντομότερο διάστημα απ΄αυτό των 6 μηνών, τέσσερις μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Σε σχέση με τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, γνωρίζουμε όμως ότι όσο περισσότεροι προστατευμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα» σημείωσε.

«Όμως από τους 570.000 άνω των 60, μόλις 50.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε τα άλλα ενδιάμεσα στάδια» υπογράμμισε.

Για το πρόστιμο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. «Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ρυθμό εμβολιασμού τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, κλείστηκαν σχεδόν 2 εκατ. ραντεβού ενώ από τότε που ανακοινώθηκε το μέτρο, έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Σχεδόν 10 φορές πάνω από το συνηθισμένο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «Να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».

Και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κίνητρα στους πολίτες 60 και άνω για τον εμβολιασμό. «Ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως «τώρα δεν υπάρχουν λοκνταουν για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης, δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία να ζητάτε να ανοίξουν και να κλείσουν μετά. Υπάρχουν εμβόλια για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά τα ψέματα ακούστηκαν. Ας βάλουμε τίτλους τέλους επιτέλους σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη παρά ποτέ από υπεύθυνο λόγο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα: «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλυτέρων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας; Μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος; Εγώ κάνω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ».

Αναγνώριση δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις που εισαγάγει αναφορικά με τον HIV, υπογραμμίζοντας τρία βασικά σημεία:

  • Το νομοσχέδιο εισάγει την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες
  • Καθιέρωση δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για τον HIV
  • Αναγνώριση δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπείας τους.

«Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την σημερινή παγκόσμια ημέρα AIDS», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν εξετάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α' δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική».

Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή - αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εμβολιασμού - ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε, πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid - 19.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Όπως έχει προαναγγελθεί, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις χθεσινές του εξαγγελίες, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η σχετική τροπολογία, την οποία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως ορίζεται στην τροπολογία, στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για τον μήνα αυτό, το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στο ήμισυ, δηλαδή στα 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022,για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ