ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ

Κορωνοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ
Η αλλαγή ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ (PCR) θα χορηγούνται στο εξής τα πιστοποιητικά νόσησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας. 

Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test. Με τον τρόπο αυτό αυστηροποιείται η διαδικασία, εν μέσω εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών που μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση.

Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα.

Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου, ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Η ίδια ακριβώς κίνηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε.

Χριστούγεννα: Θεματικά πάρκα μόνο με εμβολιασμένους

O υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ