ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Ανάγκη να εκκενωθεί άμεσα η Ειδομένη

Θεοδωράκης: Ανάγκη να εκκενωθεί άμεσα η Ειδομένη
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι είναι απούσα από την Ειδομένη, επέρριψε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για άμεση εκκένωση του καταυλισμού.

Ο κ. Θεοδωράκης επισκέφτηκε σήμερα τον καταυλισμό των προσφύγων μαζί με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

“Είναι υποχρέωσή μας να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν έρθει από τους πολέμους. Από την άλλη, όμως, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε τη ζωή στην τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να έχει εξαφανιστεί κάθε είδος δραστηριότητας στην περιοχή, γιατί απουσιάζει το κράτος, γιατί απουσιάζουν οι αποφάσεις. Θα πρέπει ο δήμος, συγκεκριμένα, που τραβάει μεγάλο κουπί, αυτές τις μέρες, να ενισχυθεί”, ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Εδώ διακυβεύονται πολλά, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε πως εάν δεν επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, θα έχουμε προβλήματα. “Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να βρει μόνη της τις λύσεις. Θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ένας τεράστιος καταυλισμός χωρίς υποδομές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας ή όπου αλλού έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει αποφασιστικά. Πρέπει να εμφανιστεί η κυβέρνηση και τα όργανά της στην Ειδομένη και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα παραμένοντας εδώ και ότι απλώς βασανίζονται”, σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση:

“Το κράτος απουσιάζει. Είναι εδώ ο δήμος, είναι κάποιες οργανώσεις, είναι εδώ η αστυνομία, αλλά το κράτος με την έννοια ενός γενικού συντονισμού, απουσιάζει. Δυστυχώς στην Ειδομένη, όπως και στα νησιά, η κυβέρνηση απουσιάζει”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το οποίο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο είπε: “Είναι ντροπή που εδώ και ένα μήνα η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο της Ελλάδας, παραμένει κλειστή. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές λύσεις που δεν θα αφήνουν στον καθένα τη δυνατότητα να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στους δρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο”.

Για το ζήτημα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επεσήμανε: “Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν δουλειά και βοηθούν και το έργο του δήμου και το έργο των πολιτών. Αλλά υπάρχουν και διάφοροι προσκολλημένοι, οι οποίοι μόνο προβλήματα δημιουργούν. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια επειδή όλοι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα” και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως επεσήμανε, όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα κάνουν επερώτηση για την εκκένωση της Ειδομένης, “γιατί αυτά που είδαμε είναι δραματικά”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ