ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης για την Τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου - Μηνύματα στην Τουρκία

Στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης για την Τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου - Μηνύματα στην Τουρκία
Αθήνα και Τελ Αβίβ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τον στρατηγικό και αυτοτελή χαρακτήρα των διμερών σχέσεων INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ατζέντα που επεκτείνει το μήκος στις ράγες πάνω στις οποίες κινούνται η διμερής συνεργασία και ταυτόχρονα μεγεθύνει την επένδυση στα πολυμερή σχήματα έχει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Η τριμερής με την Κύπρο και Ισραήλ διεξάγεται σε ένα φόντο προκλήσεων που συνθέτουν η τουρκική επιμονή στην στρατηγική της ελεγχόμενης όξυνσης παράλληλα με την προσπάθεια της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει το Τελ Αβίβ και φυσικά με τη νέα πηγή ανησυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας που ενέσκηψε μετά την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον».

Η ισραηλινή πλευρά ωστόσο, φρόντισε να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδίδοντας ισχυρά στοιχεία σημειολογίας. Πραγματοποιείται με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και κατά παρέκκλιση των αυστηρών κανόνων που υιοθετήθηκαν, μετέθεσαν όμως κατά μερικές ημέρες τις επίσημες επισκέψεις, άλλων ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τον κύκλο επαφών με την νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον διάδοχο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία, Ναφτάλι Μπένετ αλλά και με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας που εδράζεται σε κοινές αξίες.

Με βάση το σήμα που εξέπεμψε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, η ισραηλινή στόχευση είναι διττή: αφενός να γνωριστούν καλύτερα οι ηγέτες των δυο χωρών και αφετέρου να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος η διμερής συνεργασία.

Αθήνα και Τελ Αβίβ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τον στρατηγικό και αυτοτελή χαρακτήρα των διμερών σχέσεων. Τις συνομιλίες θα διατρέξει η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της πανδημίας, της υψηλής τεχνολογίας και της κλιματικής αλλαγής. Καίριας σημασίας θεωρείται η περαιτέρω προώθηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας με την Κύπρο για την συμβολή του στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η κοινή διακήρυξη

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναφτάλι Μπένετ και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται κατά την Τριμερή να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά στην συμπόρευσή τους αλλά και στην υποστήριξη τους στο σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Τριμερή Σύνοδο θα γίνει μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας.

Η Αθήνα εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών. Θα επαναδιατυπωθεί δε, η διαθεσιμότητα στη συμμετοχή και άλλων χωρών, με την υπενθύμιση όμως της προϋπόθεσης να μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες καθώς επίσης να σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο CNN International, τη Δευτέρα: «Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020. Νομίζω ότι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε δε: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την Πρωθυπουργία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett.

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο. Θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση κορυφής.

Στις 15:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ