ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στρατηγική η συμμαχία των τριών χωρών

Μητσοτάκης για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στρατηγική η συμμαχία των τριών χωρών
Η τριμερής με την Κύπρο και Ισραήλ διεξάγεται σε ένα φόντο προκλήσεων που συνθέτουν η τουρκική επιμονή στην στρατηγική της ελεγχόμενης όξυνσης. Stavros Ioannides, PIO via AP

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ' αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκία, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.

Η τριμερής με την Κύπρο και Ισραήλ διεξάγεται σε ένα φόντο προκλήσεων που συνθέτουν η τουρκική επιμονή στην στρατηγική της ελεγχόμενης όξυνσης παράλληλα με την προσπάθεια της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει το Τελ Αβίβ και φυσικά με τη νέα πηγή ανησυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας που ενέσκηψε μετά την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον».

Η ισραηλινή πλευρά ωστόσο, φρόντισε να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδίδοντας ισχυρά στοιχεία σημειολογίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναφτάλι Μπένετ και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται κατά την Τριμερή να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά στην συμπόρευσή τους αλλά και στην υποστήριξη τους στο σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Τριμερή Σύνοδο θα γίνει μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ