ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην Τριμερή: Απαράδεκτη η επιθετικότητα της Άγκυρας

Μητσοτάκης στην Τριμερή: Απαράδεκτη η επιθετικότητα της Άγκυρας
Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού διέτρεξαν εκτενείς αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα (AP Photo/Michael Varaklas) (Φωτογραφία αρχείου0

Σαφές σήμα για την πανδημία εξέπεμψε από την 8η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπογράμμισε ότι ακόμη η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αναφέρθηκε στα διδάγματα που πρόσφερε το παράδειγμα του Ισραήλ: «Το κυριότερο να συνεχίσουμε πιο επιθετικά τις προσπάθειές μας για τους εμβολιασμούς και να χορηγήσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις στα μπράτσα των πολιτών μας. Είναι ο μόνος τρόπος να απωθήσουμε μια μελλοντική έξαρση του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού διέτρεξαν εκτενείς αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις διαδοχικές επικοινωνίες που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, και στις επισημάνσεις του για την ανάγκη συνέχισης της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την «απαράδεκτη επιθετικότητα» της Άγκυρας στην ξηρά αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, αλλά και στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας έναντι του πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού.

Περιγράφοντας το πλέγμα των περιφερειακών προκλήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της, και η καλύτερη συνεργασία θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης στην μετά-κορωνοϊό εποχή και επισήμανε τις προβλέψεις για την μεγέθυνση των οικονομιών: «Οι οικονομίες των χωρών μας θα αναπτυχθούν με υψηλό ρυθμό» και απηύθυνε ακόμη ένα προσκλητήριο στους Ισραηλινούς: «Στην Ελλάδα περιμένουμε να καλωσορίσουμε περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της αμοιβαίας συμφωνίας αποδοχής των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Στην αιχμή της τοποθέτησης του πρωθυπουργού βρέθηκε και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Αναγνωρίζουμε όλοι ότι πριν φτάσουμε σε ένα μέλλον μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό». Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η συνεργασία θα πρέπει να εστιάσει στον τομέα όλων των υποδομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ