Μητσοτάκης – Πούτιν: Η ατζέντα στην πρώτη συνάντηση μετά το 2016
Το συννεφιασμένο Σότσι, στην ανατολική παραλία της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διατηρεί το θερινό θέρετρό του και με φόντο τον Καύκασο, θα είναι ο τόπος για την πρώτη συνάντηση-με την ιδιότητα του πρωθυπουργού- του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το έδαφος για την επαφή των δυο ηγετών έχει προλειάνει η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας στις εργασίες της οποίας αναζητήθηκε η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που διέρχονται από φάση στασιμότητας. Οι δυο πλευρές εστίασαν στους τομείς που θα υποστηρίξουν αυτήν την επανεκκίνηση στην εύθραυστη συγκυρία για τις σχέσεις της «ρωσικής αρκούδας» με τη Δύση.
Δεν είναι τυχαία η ενεργοποίηση της απευθείας γραμμής Ουάσιγκτον - Αθήνας, προπαραμονές του τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πούτιν και ενόσω σοβεί η συζήτηση για το είδος της αμερικανικής αντίδρασης σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση που θα έφερε τη σφραγίδα της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της Επιστροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι υπό το πρίσμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας με τη Μόσχα κάτι που θα επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον κ. Πούτιν.
Οι προβολείς της ελληνικής διπλωματίας φωτίζουν σταθερά τις πάγιες θέσεις της Μόσχας στα ζητήματα εθνικού συμφέροντος όπως είναι η ρωσική υποστήριξη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτοχρόνως στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.
Η Μόσχα προσδιορίζει τον προσανατολισμό των συνομιλιών σε ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της ελληνορωσικής, πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Το πρακτορείο Tass συμπληρώνει την ατζέντα με την ανταλλαγή απόψεων στα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Αυτό τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη όπου υπάρχουν και τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας.
Οι συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο διεξάγονται με φόντο την παγκόσμια κινητοποίηση για την πανδημία αλλά και για την ενεργειακή κρίση, τη στιγμή μάλιστα που για την Ελλάδα αναζητάται μέσω των συζητήσεων της ΔΕΠΑ με τον κολοσσό της Gazprom, ακόμη ένα αντίμετρο αναχαίτισης των συνεπειών της για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός συναντά τον Ρώσο Πρόεδρο μια ημέρα μετά την πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν, με βασικό θέμα την ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, που καθιστά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας πιο κοντινή από ποτέ. Οι δυο Προέδροι δε, έχουν ανταλλάξει τον τελευταίο χρόνο βαριές κουβέντες και με την ένταση στα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας στο κόκκινο, εξ αρχής δεν υπήρχε χώρος για αισιοδοξία, σε μία επαφή που έγινε σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας για να μην υπάρχουν διαρροές.