ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία του Ιουλίου διαμηνύει το Μαξίμου

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία του Ιουλίου διαμηνύει το Μαξίμου
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σκληρή γραμμή υιοθετεί η κυβέρνηση απέναντι στις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Διαμηνύει στους θεσμούς ότι θα υλοποιήσει την συμφωνία του Ιουλίου, όμως τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Κοινώς ότι απορρίπτει την νέα πρόταση των δανειστών για λήψη (τώρα) νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του 2018.

Η γραμμή της κυβέρνησης διαμορφώθηκε στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή και ομολογουμένως παρουσιάζει μία εμφανή διαφορά σε σχέση με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής.

Διότι το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου άφηνε ανοιχτό το παράθυρο να ληφθούν τα νέα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι θα έκλεινε ένα σαφές συνολικό πακέτο συμπεριλαμβανομένου και του χρέους που δεν θα ήταν ταπεινωτικό για την ελληνική πλευρά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να πιστεύει ότι αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις να συμβεί ακόμη και τώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση προς τα έξω λέει με επισημότητα πως δεν δέχεται την λήψη των νέων μέτρων και ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ενδεχόμενο μίας πολιτικής δέσμευσής της ως προς την υιοθέτησή τους μόνο στην περίπτωση που καθοριστεί με ακριβή στοιχεία από τους δανειστές η τύχη του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τους στόχους της ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Κύκλοι του Μαξίμου λένε πως έως την Πέμπτη μπορεί να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) και μ’ αυτήν δεδομένη το Eurogroup της επόμενης ημέρας, στις 22, να αποφασίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αλλιώς, υπάρχει και το σενάριο της Μεγάλης Πέμπτης με έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Bεβαίως η κυβέρνηση υπολογίζει και το υπονόησε χθες στα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία που θα δοθούν στην δημοσιότητα πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη. Στοιχεία για το 2014 και 2015 που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δείχνουν πως η οικονομία έχει κινηθεί πολύ καλύτερα (από το καλοκαίρι του 2015) από όλες τις προβλέψεις. Επομένως με αυτά τα στοιχεία ανά χείρας ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της επομένης δεν αποκλείεται να πει ότι δεν νοούνται νέα μέτρα 3,6 δις για προληπτικούς λόγους εφόσον η οικονομία κινείται καλύτερα από τις εκτιμήσεις.

Το Μαξίμου επιμένει πάντως ότι η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να ανοίξει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και όχι με ανταλλάγματα νέα μέτρα.

Ασφαλιστικό και φορολογικό κατατίθενται την Πέμπτη –όπως όλα δείχνουν– στη Βουλή για να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ η ψηφοφορία επί των δύο νομοθετημάτων αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα και για την ακρίβεια μετά τις 4 Μαϊου οπότε ανοίγουν και επισήμως οι εργασίες του Κοινοβουλίου μετά τις αργίες που θα έχουν προηγηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ