ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολόκληρη η αναφορά Πλεύρη για τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ολόκληρη η αναφορά Πλεύρη για τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά fake news «που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κάνοντας λόγο για «άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά» INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναφορά αξιοποίνων πράξεων κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, περί επιλογής ασθενών και «VIP ασθενών» σε κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Πλεύρης κατηγορεί τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για διασπορά fake news «που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κάνοντας λόγο για «άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά» από πλευράς του κ. Γιαννάκου και καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ενεργήσει αναλόγως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ολόκληρη η αναφορά του υπουργού Υγείας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Σας αναφέρω αξιόποινες πράξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μου ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πράξετε ως ο νόμος ορίζει:

Η πατρίδα μας βιώνει στις συνέπειες μίας πρωτόγνωρης πανδημίας και το σύνολο των ανθώπων που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνουν καθημερινή μάχη προκειμένου να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας και να διασφαλίσουν την δημόσια υγεία.

Η επιβάρυνση του ΕΣΥ είναι μεγάλη ειδικά στις περιοχές που έχουν λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στη διαχείριση του δημοσίου τομέα και οι κλίνες ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο από τις περίπου 550 κλίνες ΜΕΘ που είχαμε αναπτύξει πριν την πανδημία σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ είναι περί των 1.300.

Αναμονές στις κλίνες ΜΕΘ υπήρχαν και προ πανδημίας και προφανέστατα σε στιγμές έντασης αυτό το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει. Η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: ο θεράπων ιατρός σε συνεννόηση με τους εντατικολόγους του κάθε νοσοκομείου κρίνουν ποιος ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί σε κλίνη ΜΕΘ. Εάν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν υπάρχει ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ και ο ασθενής δύναται να διακομισθεί σε άλλο νοσοκομείο ο θεράπων ιατρός ανεβάζει στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ το αίτημα και όπου υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ που να μπορεί να διακομισθεί ο ασθενής χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του γίνεται αποδοχή του αιτήματος και ο ασθενής μεταφέρεται και εισάγεται στην κλίνη ΜΕΘ του νοσοκομείου που έχει κενή κλίνη.

Όπως είναι αντιληπτό είτε για λόγους ιατρικούς (π.χ. ο ασθενής δεν δύναται να μεταφερθεί) είτε για λόγους καθαρά πρακτικούς (π.χ. η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς αν μεταφερθεί) υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να διακομισθεί διότι υπάρχει κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή, πράγμα που αποτελεί αποκλειστικά και μόνο απόφαση των θεραπόντων ιατρών.

Ο κος Γιαννάκος με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προέβη στην ψευδέστατη και άκρως συκοφαντική καταγγελία σε βάρος ατόμων που φυσικά δεν κατονόμασε ότι δήθεν διατηρούνται με επιλογή πολιτικών προϊσταμένων κενές κλίνες ΜΕΘ για να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εισαχθούν σε αυτές επιλεκτικά περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και για αυτό δεν διατίθενται σε ασθενείς. Με άλλα λόγια υποστήριξε ότι ιατροί και νοσηλευτές γνωρίζουν ότι υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ και έχουν λάβει εντολή από έναν πολιτικό προϊστάμενο να διατηρούν αυτές κενές για να χρησιμοποιηθούν επιλεκτικά. Ο κος Γιαννάκος βέβαια δεν τόλμησε να κατονομάσει ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το εγκληματικό κύκλωμα για να υποστεί τις συνέπειες με την υποβολή αυτοτελών μηνυτήριων αναφορών για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά με την πράξη του στην πραγματικότητα διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Βάσει των ανωτέρων σας αναφέρω τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά επισυνάπτοντας τις ψευδείς αναφορές όπως έχουν αναπαραχθεί στον Τύπο, προκειμένου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πράξετε όσο ο νόμος ορίζει λαμβάνοντας υπόψη ότι ψευδέστατες και συκοφαντικές αναφορές που προσβάλουν την τιμή και υπόληψη ιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την μάχη κατά της πανδημίας συνιστούν άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.»

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ «προσβάλλει γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ» και υπογράμμισε ότι η καταγγελία κράτησης κλινών ΜΕΘ για VIΡ πρόσωπα χαρακτηρίζει εγκληματία τον υπουργό Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ