ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται» στα Δυτ. Βαλκάνια - «Βλέπει» αποσταθεροποιητικούς κινδύνους

Μακρόν: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται» στα Δυτ. Βαλκάνια - «Βλέπει» αποσταθεροποιητικούς κινδύνους
«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Ιούνιο Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Την ανάγκη να «επαναδεσμευτεί» και να «επενδύσει εκ νέου» η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Δυτικά Βαλκάνια υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της επερχόμενης γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «νέες εντάσεις» στην περιοχή και «παρεμβάσεις περιφερειακών δυνάμεων» που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη.

«Αυτή η περιοχή βιώνει σήμερα νέες εντάσεις. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η τραγωδία κάποιες φορές επίσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια τον προσεχή Ιούνιο.

Η Γαλλία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου τη σκυτάλη της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέτει ως κεντρικό στόχο να καταστήσει την Ευρώπη «κυρίαρχη στον κόσμο», προτείνοντας τη μεταρρύθμιση του Χώρου Σένγκεν για την καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολιτική «επαναδέσμευσης», αλλά και επενδύσεων στην περιοχή ώστε να διευκολύνει την οικονομική ενσωμάτωσή της.

Αλλά και «να καταπολεμήσει την παρέμβαση, τη χειραγώγηση διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν, μέσω των Βαλκανίων, να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη» όπως είπε -χωρίς να κατονομάσει τις δυνάμεις αυτές.

Ζήτησε επίσης να αποσαφηνιστεί η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -Αλβανία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν στον «προθάλαμο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους «27» να δεσμεύονται μεν εκ νέου, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής πως το μέλλον τους είναι ευρωπαϊκό, χωρίς εντούτοις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα ένταξης προς απογοήτευση των έξι βαλκανικών χωρών που αναμένουν επί χρόνια την εισοδό τους στους κόλπους της Ένωσης.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, όμως δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναγνώρισε πως παραμένει ανοιχτή η συζήτηση μεταξύ των «27» σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δεχθεί νέα μέλη, παρόλο που επαναδιατυπώνεται η δέσμευση για μελλοντική ένταξή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Εντελώς ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των '27' για την ικανότητά μας να δεχθούμε νέα μέλη» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε παραδεχθεί εξίσου πως οι μπλοκαρισμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Από γερμανικής πλευράς, η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική ένταξης, τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ήδη μια ημερομηνία ένταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ