ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρκής Ιεράς Σύνοδος: Μηνύματα Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στους ιεράρχες για πανδημία και εμβολιασμούς

Διαρκής Ιεράς Σύνοδος: Μηνύματα Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στους ιεράρχες για πανδημία και εμβολιασμούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφετέρου σε αυτήν την κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα ζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη των συνοδικών ιεραρχών στο πεδίο των εμβολιασμών ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβεί την πύλη της Μονής Πετράκη στις 12 το μεσημέρι και θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα μιλήσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Τα ιστορικά χαρακτηριστικά αυτής της επίσκεψης ενισχύει η παρουσία της Νίκης Κεραμέως, καθώς η υπουργός Παιδείας θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί στην έδρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Οι στόχοι

Πέραν της τιμητικής διάστασης αλλά και τον υψηλό συμβολισμό της, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκκλησιαστικού οργάνου θα αξιοποιηθεί προκειμένου, από κοινού με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, να εκπεμφθεί ένα διττό μήνυμα για την πανδημία.

Αφενός, όπως συζητήθηκε στην προπαρασκευαστική συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας των Ιερών Ναών ενόψει των Χριστουγέννων.Με δεδομένη την αυξημένη παρουσία των πιστών, κεντρικό ζητούμενο θα είναι η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένη εγρήγορση στο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών ή των βεβαιώσεων που πρέπει να επιδεικνύουν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφετέρου σε αυτήν την κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα ζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη των συνοδικών ιεραρχών στο πεδίο των εμβολιασμών. Θα δίνεται έμφαση στην αύξηση των ποσοστών που καταγράφονται στις τάξεις των ιερέων αλλά και στην απομόνωση κάποιων μητροπολιτών που δεν παραβαίνουν απλώς την… «ιερή» γραμμή που έχει χαράξει η Ιερά Συνόδος. Επιμένουν στα αντιεπιστημονικά κηρύγματα και καταστρατηγούν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες.

Η άλλη ατζέντα

Η συμμετοχή της κ. Κεραμέως στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Οργάνου, μετά και την παρουσία της στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αντανακλά το άλλο μέρος της ατζέντας στη σημερινή συζήτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρώτο χρόνο την περασμένη Πέμπτη, έδωσε το σχετικό στίγμα: «Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αυτή, εδώ και πάρα πολύ καιρό, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν, προφανώς, και με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους».

Αυτό φαίνεται να αποτυπώνει όλο το φάσμα των διμερών ζητημάτων, με την Εκκλησία να διεκδικεί την μονιμοποίηση τεσσάρων χιλιάδων ιερέων, μέσω της αύξησης των οργανικών θέσεων των κληρικών, από τις περίπου έξι χιλιάδες που είναι σήμερα στις 10 χιλιάδες. Θέμα που βρίσκεται εκτός κυβερνητικής ατζέντας, αλλά και πραγματικότητας, όπως ξεκαθάρισε σε δηκτικό τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Οικονόμου επιχειρώντας να βάλει φρένο στην εντεινόμενη παραφιλολογία, όπως την χαρακτήρισε, τόνισε ότι: «To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εχει ηδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας.

Οι διεκδικήσεις

Αναπόσπαστο τμήμα της διαχρονικής διελκυνστίδας Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι και η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θέμα τριβής που επίσης αναζητείται από την ιεραρχία μια αφετηριακή βάση αποτελεί και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πρόκειται για ζήτημα που έχει εγείρει ιερές αντιδράσεις οι οποίες εδράζονται κυρίως στη σύνδεση του με το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ