ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία

Συνάντηση Δένδια με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία
O Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρόθεση της Μαδρίτης να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία INTIME

Με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, θα συναντηθεί στην Αθήνα αύριο, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 18:15, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της κρίσης που προέκυψε στις σχέσεις Ελλάδας - Ισπανίας μετά την πρόθεση της Μαδρίτης να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη και στη Λευκορωσία, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 18:45. Οι διευρυμένες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων, περί ώρα 19:10.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

O Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρόθεση της Μαδρίτης να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν εκεί. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν ανακύψει.

Από την πλευρά του, ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, έδωσε τις δικές του διευκρινίσεις για το θέμα ενώ πρότεινε να κάνει άμεσα ταξίδι στην Αθήνα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διευκρίνιση των σχετικών θεμάτων. Ο Έλληνας υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση.

Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν πως η ελληνική πλευρά «έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία», και τόνιζαν πως το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωναν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει:

«Τα κράτη - μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Τέλος, υπογράμμιζαν ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αεροπλανοφόρο και υποβρύχια από τον Ερντογάν στον Σάντσεθ

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Άγκυρα στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπλεξε το εγκώμιο του Πέδρο Σάντσεθ, προαναγγέλλοντας εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατασκεύασε σε συνεργασία με την Ισπανία το μεγάλο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εναέρια μέσα, πρότεινε στον Ισπανό πρωθυπουργό την κατασκευή για λογαριασμό της χώρας ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου.

«Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Ίσως θα κάνουμε και μια προσπάθεια στα υποβρύχια. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία» είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε την Ισπανία για την υποστήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να δει τις σχέσεις της με τη χώρα μας από στρατηγικής σκοπιάς και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».

«Ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους πυραύλους Patriot από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Ευχαριστούμε τους Ισπανούς φίλους μας. Θέλω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από άλλες συμμαχικές χώρες» είχε δηλώσει, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που προκάλεσε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφέρθηκε επίσης και στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία, θέτοντας ως στόχο να ανέλθει ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία. Προτρέπω τους αξιόπιστους εταίρους μας να επενδύσουν περισσότερα στην Τουρκία. Οι παρουσία της ισπανικής τράπεζας BBWA είναι η πιο συγκεκριμένη ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ