ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόρεια Εύβοια: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο ανασυγκρότησης με μίνι – υπουργικό στην Ιστιαία

Βόρεια Εύβοια: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το σχέδιο ανασυγκρότησης με μίνι – υπουργικό στην Ιστιαία
Στο πλέγμα των μέτρων στήριξης περιλαμβάνονται η αναστολή στην υποχρέωσης της καταβολής ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται της ευρείας κυβερνητικής αποστολής, που μεταβαίνει στην πληγωμένη, από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, Βόρεια Εύβοια.

Η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών έχει προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό ως ένα από τα προσωπικά στοιχήματα της θητείας του. Στις 120 ημέρες που μεσολάβησαν από την αυλαία στον πύρινο εφιάλτη, κεντρικό ζητούμενο αποτέλεσε η ταχύτητα υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων σε δυο μέτωπα. Καταρχάς στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και ταυτόχρονα στην ταχεία εκπόνηση του ολιστικού σχεδίου για την αναμόρφωση του νησιού.

Οι άξονες του σχεδίου

Στη σύσκεψη όπως έχει ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Ένα ολιστικό σχέδιο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σε πολλές κατευθύνσεις.

«Δεν πάει να κρυφτεί» εξηγούσαν στο CNN Greece, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεταν: «Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που απαιτεί χρόνο αλλά θα συμβάλλει εκτός από την αποκατάσταση και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων», σημείωναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Στη ραχοκοκαλιά του σχεδίου βρίσκονται, όπως περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές, η πλήρης αναγέννηση και βιώσιμη αξιοποίηση κάθε πτυχής του δάσους στην περιοχή. Ακόμη η ανάπτυξη οδικών και τεχνολογικών υποδομών που θα βελτιώσουν άρδην την συνδεσιμότητα από κάθε άποψη της περιοχής, αλλά και οι μέριμνες για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Β. Εύβοιας.

Όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης στην σύσκεψη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε παρουσιαστεί το σχέδιο για την 3η φάση της Ανασυγκρότησης και της Αναγέννησης της Β. Εύβοιας, οι κάτοικοι της «γνωρίζουν καλά ότι το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Είχε προσθέσει μάλιστα: «Και οι ώρες, οι μέρες, δουλειάς που έχουν μπει για να μπορέσουμε να είμαστε στο σημείο αυτό από μέρους μου, νομίζω αποτυπώνονται στα τελικά αποτελέσματα. Και επειδή όλοι από αυτό κρινόμαστε, πιστεύω, ότι και εδώ αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσουμε».

Η πρώτη αρωγή

Η Κυβέρνηση, υλοποιεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Από τις 20 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η καταβολή της πρώτης αρωγής προς πυρόπληκτους επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά στη Βόρεια Εύβοια, με αποτέλεσμα – στο πλαίσιο και των 13 γύρων πιστώσεων της πρώτης αρωγής – να έχει καταβληθεί σε αιτούντες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας συνολική άμεση στήριξη ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.

Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί – μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης – έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.

Στο πλέγμα των μέτρων στήριξης περιλαμβάνονται η αναστολή στην υποχρέωσης της καταβολής ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, καθώς επίσης άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο ίδιο πεδίο δόθηκε η δυνατότητα μη καταβολής του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής της για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μέσω της παροχής πρώτης αρωγής 39,9 εκατ. ευρώ, στηρίχθηκε η στεγαστική συνδρομή των νοικοκυριών, την επιχορήγηση επιχειρήσεων, καθώς και την αποζημίωση οικοσκευής.

Το νέο μοντέλο

Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Με αυτήν την στρατηγική σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ