ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας και Πάιατ συζήτησαν για την ελληνοαμερικανική συνεργασία - «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας»

Δένδιας και Πάιατ συζήτησαν για την ελληνοαμερικανική συνεργασία - «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας»
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με το Τζέφρι Πάιατ Υπουργείο Εξωτερικών

Θέματα ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, o Νίκος Δένδιας ανέφερε:

Τζ. Πάιατ: Προωθούμε κοινούς στόχους

Σε αντίστοιχη ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρεβευτής επισήμανε πως είχαν ανασκόπηση της εκπληκτικής χρονιάς στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης του Στρατηγικού Διαλόγου και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και πέρα από αυτήν είναι πιο σημαντικός τώρα από ποτέ, «καθώς προωθούμε τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία», υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση ο Τζέφρι Πάιατ.

Δένδιας και Πάιατ είχαν συναντηθεί και πάλι στο υπουργείο Εξωτερικών πριν από περίπου ένα μήνα, στις 10 Νοεμβρίου.

Μνημόνιο Συναντίληψης Λιμενικού-Ακτοφυλακής ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Τζέφρι Πάιατ παρέστη στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής και Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο υπουργείο Ναυτιλίας, από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θοδωρή Κλιάρη και τον διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού, αντιναύαρχο Steven D. Poulin, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ευχαρίστησε τον αντιναύαρχο Poulin για το ειδικό ταξίδι στην Ελλάδα για αυτήν την περίσταση και όλους τους εταίρους στην Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την αμυντική σχέση με την Ελλάδα, η οποία όπως τόνισε «από πολλές απόψεις είναι μία από τους ισχυρότερους συμμάχους μας σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τομέα».

«Το σημερινό Μνημόνιο Συνεννόησης θα βοηθήσει το Λιμενικό Σώμα των χωρών μας να επιταχύνει περαιτέρω τον ρυθμό οικοδόμησης εμπλοκών, επισκέψεων πλοίων και εκπαίδευσης μεταξύ των δυνάμεών μας.

Οι έξι πυλώνες που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο -θαλάσσια ασφάλεια, επιχειρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, επιθεωρήσεις αλιείας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση- ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Πάιατ και συμπλήρωσε:

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της συμμαχίας μας σε μια γειτονιά που δεν είναι πάντα φιλική και σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα έχει γίνει πλέον αντιληπτή από όλους ως πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθαρός πάροχος ασφάλειας και μια χώρα που αποτελεί μέρος της λύσης για την οικοδόμηση του είδους μιας σταθερής, δημοκρατικής περιοχής που θέλουν και αξίζουν οι πολίτες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ